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The structure and bioactivity of antioxidant ingredients from Blue cheese and development of functional cheese to decrease oxidative stress

Research Project

Project/Area Number 25450180
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionTokai University

Principal Investigator

Igoshi Keiji  東海大学, 農学部, 教授 (80148973)

Project Period (FY) 2013-04-01 – 2016-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2015)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2015: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsチーズ / 抗酸化 / 4-ヒドロキシフェニル酢酸 / アデニン / イソグアニン / 機能性チーズ / Penicillium roqueforti / Lactococcus lactis / 抗酸化活性 / ラジカル消去活性 / スターター / 乳酸菌 / 熟成 / スーパーオキシドラジカル消去活性 / ABTSラジカル消去活性 / DPPHラジカル消去活性 / 4-ヒドロキシルフェニル酢酸
Outline of Final Research Achievements

In order to develop a functional cheese that can decrease oxidative stress, the antioxidant activities of commercial cheeses and the ingredients responsible these activities were studied. A relatively high activity was observed in mold type and bacterial surface type cheeses. In Blue cheese, 4-hydroxyphenyl acetic acid was found as the ABTS radical scavenging ingredient, and adenine and isoguanine were found as superoxide radical scavenging ingredients.
The ripening rate and antioxidant activity (ABTS and DPPH radical scavenging activity) were higher in Gouda cheeses ripened with the extract obtained from the co-cultivation of Penicillium roqueforti and Lactococcus lactis ssp. cremoris compared with those in the Gouda cheeses ripened without the extract (control).

Report

(4 results)
  • 2015 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2014 Research-status Report
  • 2013 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2015 2014 2013

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (10 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] チーズの70%エタノール可溶性画分をSep-PakC18カートリッジに「より分離した非吸着および吸着画分のペプチドと抗酸化活性2015

    • Author(s)
      近藤祐希,安田 伸,井越敬司
    • Journal Title

      東海大学農学部紀要

      Volume: 34

    • NAID

      220000147716

    • Related Report
      2014 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Anticancer effect in HL-60 human leukemia cells and other health-beneficial functions of cheese.2013

    • Author(s)
      Shin Yasuda, Keiji Igoshi
    • Journal Title

      Open Journal of Blood Diseases

      Volume: 3 Pages: 7-10

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ブルーチーズ熟成中に生成されるスーパーオキシドラジカル消去成分と関与微生物の研究2015

    • Author(s)
      室北颯太、安田伸、瀬戸泰幸、佐藤宗雄、井越敬司
    • Organizer
      日本食品科学工学会西日本支部大会
    • Place of Presentation
      沖縄県市町村会館
    • Year and Date
      2015-10-30
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
  • [Presentation] 青かびと乳酸菌の脱脂乳共培養におけるタンパク質分解とACE阻害活性2015

    • Author(s)
      秋田泰地、大串恭平、山口裕司、安田伸、瀬戸泰幸、佐藤宗雄、井越敬司
    • Organizer
      日本食品科学工学会西日本支部大会
    • Place of Presentation
      沖縄県市町村会館
    • Year and Date
      2015-10-30
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
  • [Presentation] ブルーチーズ熟成中に生成されるスーパーオキシドラジカル消去活性成分2015

    • Author(s)
      井越敬司,室北颯太,杉有加里,安田伸,小野政輝,瀬戸泰幸,佐藤崇雄,
    • Organizer
      日本畜産学会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学(栃木県宇都宮市)
    • Year and Date
      2015-03-29
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] チーズスターター用Penicillium roquefortiの 脱脂乳培地におけるタンパク質分解と機能性2014

    • Author(s)
      秋田泰地,大串恭平, 内山泰樹,山口裕司,安田伸,島田信也,浅妻悟,井越敬司
    • Organizer
      日本食品科学工学会西日本支部大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県福岡市)
    • Year and Date
      2014-12-06
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] エポワスチーズの抗酸化活性とその成分2013

    • Author(s)
      山室 顕之,木村 元,室北 颯太,佐藤 崇雄,安田 伸,井越 敬司
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部
    • Place of Presentation
      広島県立大学
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      2013 Research-status Report
  • [Presentation] チーズのキレート活性に関する研究2013

    • Author(s)
      藍澤 貴之,森木 秀明,安田 伸,井越 敬司
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部
    • Place of Presentation
      広島県立大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] ブルーチーズ熟成中のABTSラジカル消去活性とその成分2013

    • Author(s)
      木村 元,室北 颯太,山室 顕之,佐藤 崇雄,瀬戸 泰幸,安田 伸,井越 敬司
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部
    • Place of Presentation
      広島県立大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] Lactobacillus paracaseiL2とLactobacillus plantarum1811のHericobacter pylori抑制効果2013

    • Author(s)
      宮田 昌彦,前田 健,井越 敬司,竹田 志郎,竹下 正彦,菊地 幸治,相場 勇志,古賀 泰裕
    • Organizer
      食品科学工学会西日本支部および日本栄養食糧学会九州・沖縄支部
    • Place of Presentation
      九州大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] ブルーチーズ熟成中のスーパーオキシドラジカル消去活性とその成分に関する研究2013

    • Author(s)
      室北 颯太,木村 元,山室 顕之,佐藤 崇雄,瀬戸 泰幸,安田 伸,井越 敬司
    • Organizer
      食品科学工学会西日本支部および日本栄養食糧学会九州・沖縄支部
    • Place of Presentation
      九州大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] ブルーチーズからのDPPHラジカル消去成分の精製およびその構造2013

    • Author(s)
      北野 裕介,安田 伸,小野 政輝,門岡 幸男,佐藤 崇雄,井越 敬司
    • Organizer
      日本酪農科学会
    • Place of Presentation
      岡山大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Book] Henrique Castelli and Luiz du Vale (Eds), Handbook on Cheese: Production, Chemistry and Sensory Properties2013

    • Author(s)
      Shin Yasuda, Keiji Igoshi
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      NOVA Science Publishers
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Book] Handbook of cheese in health: Production, nutrition and medical sciences.2013

    • Author(s)
      Shin Yasuda, Keiji Igoshi
    • Total Pages
      14
    • Publisher
      Wageningen Academic Publishers
    • Related Report
      2013 Research-status Report

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Published: 2014-07-25   Modified: 2019-07-29  

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