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Design of Molecular Structure of Starch for Bread Baking by Considering Correspondences to Polymer Structure of Plastic Material

Research Project

Project/Area Number 25660098
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Research InstitutionYamagata University

Principal Investigator

NISHIOKA AKIHIRO  山形大学, 理工学研究科, 教授 (50343075)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KODA Tomonori  山形大学, 大学院理工学研究科, 准教授 (60261715)
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2013: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords高分子鎖構造 / レオロジー / 製パン性 / 澱粉 / 製パン / 米粉パン / 食品工学
Outline of Final Research Achievements

We have recently demonstrated a possibility of pure rice bread excluding wheat flour from the composition. Viscoelastic property of rice batter is a key factor for baking of the pure rice bread. Our purpose was to propose a suitable molecular structure of rice starch for baking for pure rice bread. For this purpose, we examined viscoelastic property of solution of starch in an ionic liquid. We prepared starches with various types of molecular structures. Effect of molecular structure of starch on rheology of ionic liquid with starch was investigated. Molecular behavior of starch including water was also studied by using molecular dynamics simulation. Our results indicate that branch length of amylopectin does not have significant effects on the rheology of rice batter and amylose as a linear macromolecule introduces molecular entanglements in the system contributing to elasticity. We conclude that inclusion of amylose molecules is important for species of rice for bread baking.

Report

(3 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2015 2014 2013

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (10 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 米粉生地のレオロジー制御がスポンジケーキの成形性に与える影響2015

    • Author(s)
      河田 華、森谷 真美、香田 智則、宮田 剣 、西尾 太一、西岡 昭博
    • Journal Title

      プラスチック成形加工学会誌

      Volume: 未定

    • NAID

      130006647087

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 米粉生地のレオロジー制御がスポンジ成形性に与える影響2014

    • Author(s)
      河田華、森谷真美、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      日本食品科学工学会平成26年度東北支部大会
    • Place of Presentation
      山形市 霞城セントラル内 山形市保健センター
    • Year and Date
      2014-11-22
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 米粉/イオン液体溶液のレオロジー特性2014

    • Author(s)
      河田華、香田智則、宮田剣、西尾太一、藤田直子、西岡昭博
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成26年度大会
    • Place of Presentation
      新潟市 朱鷺メッセ 新潟コンベンションセンター
    • Year and Date
      2014-09-24 – 2014-09-26
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 米粉生地の発酵中及び焼成中における発泡率の経時変化の評価2014

    • Author(s)
      佐藤友香、鈴木秀茂、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      福岡市 中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-31
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 米粉の粒度が米粉100パンの発泡に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      村上誓吾、倉持麻衣、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      日本応用糖質科学会 平成26年度東北支部会
    • Place of Presentation
      福島市 福島テルサ
    • Year and Date
      2014-07-04
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 結晶化度の異なる様々な米粉を添加したグルテンフリー生地の製パン性と発泡率の経時変化の評価2014

    • Author(s)
      佐藤友香、鈴木秀茂、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      日本応用糖質科学会 平成26年度東北支部会
    • Place of Presentation
      福島市 福島テルサ
    • Year and Date
      2014-07-04
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] レオロジー制御が米粉スポンジ生地の成形性に与える影響2014

    • Author(s)
      村上誓吾、森谷真美、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      プラスチック成形加工学会 第25回年次大会
    • Place of Presentation
      東京都 タワーホール船堀
    • Year and Date
      2014-06-03 – 2014-06-04
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 昇温過程における生地のレオロジー特性と発泡剤の分解挙動がスポンジ成形性に与える影響2014

    • Author(s)
      村上誓吾、森谷真美、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博
    • Organizer
      日本レオロジー学会第41年会
    • Place of Presentation
      東京都 東京大学生産技術研究所
    • Year and Date
      2014-05-15 – 2014-05-16
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] イオン液体を溶媒とした米粉溶液のレオロジー特性2014

    • Author(s)
      河田華、香田智則、宮田剣、西尾太一、西岡昭博、藤田直子
    • Organizer
      日本レオロジー学会第41年会
    • Place of Presentation
      東京都 東京大学生産技術研究所
    • Year and Date
      2014-05-15 – 2014-05-16
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      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] イオン液体を溶媒とした米粉溶液のレオロジー特性2014

    • Author(s)
      河田華,香田智則,宮田剣,西尾太一,西岡昭博,藤田直子
    • Organizer
      日本レオロジー学会 第41年会
    • Place of Presentation
      東京大学生産技術研究所
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 工学技術から米粉100%パンができる!? -プラスチックとパンの意外な共通点ー2013

    • Author(s)
      西岡昭博
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第62回大会
    • Place of Presentation
      山形大学農学部
    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Invited

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Published: 2014-07-25   Modified: 2019-07-29  

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