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The Study on Water Retainability of Foods and their constituents for the Development of Oral Moisturizers.

Research Project

Project/Area Number 25862095
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Social dentistry
Research InstitutionFukuoka College of Health Sciences

Principal Investigator

Kuroki Madoka  福岡医療短期大学, 歯科衛生学科, 講師 (00582214)

Project Period (FY) 2013-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2014: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2013: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywords口腔保湿剤 / 残存重量 / 残存水分量 / 植物性食品 / 動物性食品 / ドライマウス / 口腔乾燥 / 歯学 / 食品 / 老化 / 医療福祉
Outline of Final Research Achievements

The possible moisturizing capability of vegetable and animal foods was studied. The residual water contents were increased in order of distilled water, orange, pomegranate, shiitake, wakame, green tea, cinnamon<milk, albumen, gelatin<hyaluronic acid, egg yolk<Japanese apricot<fish meal, okra<taro<potato<yam, heated poato, heated taro. From these results, it was suggested that vegetable foods of okra, yam, heated potato, and heated taro might have strong water retainability and thickening ability.

Report

(3 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2015 2014 2013

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] 市販口腔保湿剤の水分保持能力:蒸留水、ヒアルロン酸との比較2015

    • Author(s)
      黒木まどか、塚本末廣、知念正剛、堀部晴美、末松美保子、日高三郎、栢豪洋
    • Journal Title

      日本口腔ケア学会雑誌

      Volume: 9 Pages: 28-33

    • NAID

      40020472880

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 市販口腔保湿剤の水分保持能力:蒸留水,ヒアルロン酸との比較2015

    • Author(s)
      黒木まどか,塚本末廣,知念正剛,堀部晴美,末松美保子,日高三郎,栢 豪洋
    • Journal Title

      日本口腔ケア学会誌

      Volume: 9

    • NAID

      40020472880

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] リン酸カルシウム沈殿物形成のIn vitro研究:緑茶カテキン‐ゼラチン混合物の歯石形成抑制効果の可能性2013

    • Author(s)
      塚本末廣、黒木まどか、日高三郎
    • Journal Title

      日本老年歯科医学会誌

      Volume: 28 Pages: 271-276

    • NAID

      130004835461

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 植物性および動物性食品からの抽出/浸出液の水分保持能力と粘度について2014

    • Author(s)
      黒木まどか、前田豊美、知念正剛、日高三郎
    • Organizer
      第17回日本補完代替医療学会学術集会
    • Place of Presentation
      東京国際交流館プラザ平成(東京都江頭区)
    • Year and Date
      2014-11-01 – 2014-11-02
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 11種類の植物性食品からの抽出・浸出液の 水分保持能力と粘度について2014

    • Author(s)
      黒木まどか、前田豊美、堀部晴美、 貴島聡子、知念正剛、 日高三郎、栢 豪洋
    • Organizer
      第11回日本口腔ケア学会
    • Place of Presentation
      旭川市民会館(北海道旭川市)
    • Year and Date
      2014-06-28 – 2014-06-29
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] とろみ剤の粘度と水分保持能力の測定:水溶液と緑茶溶液の比較2014

    • Author(s)
      前田豊美、黒木まどか、貴島聡子、 末松美保子、日高三郎、知念正剛、 栢豪洋
    • Organizer
      第25回日本老年歯科医学会
    • Place of Presentation
      電気ビルみらいホール(福岡市中央区)
    • Year and Date
      2014-06-13 – 2014-06-14
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 植物性食品の口腔内保湿能力に関するIn vitro研究 :水分保持能力と粘度2014

    • Author(s)
      黒木まどか、前田豊美、堀部晴美、貴島聡子、知念正剛、日高三郎、栢 豪洋
    • Organizer
      第11回日本口腔ケア学会・学術大会
    • Place of Presentation
      旭川市
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] ヒト唾液と湿潤剤の水分保持能力:乾燥時間と残存重量に対するろ紙表面の残存水分量2013

    • Author(s)
      黒木まどか、知念正剛、堀部晴美、日高三郎、栢 豪洋
    • Organizer
      第10回日本口腔ケア学会・学術大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Related Report
      2013 Research-status Report

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Published: 2014-07-25   Modified: 2019-07-29  

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