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Study on Food Characteristics Using the New Cooking System

Research Project

Project/Area Number 25870632
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Home economics/Human life
Research InstitutionUniversity of Hyogo

Principal Investigator

MORII SAEKO  兵庫県立大学, 環境人間学部, 助手 (60387892)

Research Collaborator SAKAMOTO Kaoru  兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (20187032)
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsスチームコンベクションオーブン / 炊飯 / トマトジュース / 調理特性 / 大量調理メニュー / 大量調理のための標準化
Outline of Final Research Achievements

Food cooked in the new cooking system can be preserved for a longer period of time. Therefore, it can be served as clean and nutritionally balanced food in emergency. In times of emergency, it is desirable that food service facilities work as emergency food serving places. To fulfill that purpose, food characteristics of food cooked in the new cooking system were studied. Tomato rice cooked in the new cooking system had different hardness, adhesiveness and aggregation. Tomato rice cooked in steam convection oven was preferred.

Report

(3 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2014 2013

All Presentation (5 results)

  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンで炊飯したトマトライスの特性2014

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫,白杉(片岡)直子
    • Organizer
      日本家政学会関西支部 第36回研究発表会
    • Place of Presentation
      京都聖母女学院短期大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2014-10-25
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンを用いた炊飯方法についての検討2014

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫
    • Organizer
      第61回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2014-08-20
    • Related Report
      2014 Annual Research Report 2013 Research-status Report
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンで炊飯した トマトライスのテクスチャー2013

    • Author(s)
      坂本薫、森井沙衣子
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学(奈良県奈良市)
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者施設における米飯提供の現状に関するアンケート調査~高齢者施設の炊飯状況について~2013

    • Author(s)
      坂本薫,森井沙衣子
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県神戸市)
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者施設における米飯提供の現状に関するアンケート調査~高齢者施設の米飯提供状況について~2013

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県神戸市)
    • Related Report
      2013 Research-status Report

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Published: 2014-07-25   Modified: 2019-07-29  

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