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Understanding the sensing of food-derived molecules based on functional RNA

Research Project

Project/Area Number 25H00923
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

立花 宏文  九州大学, 農学研究院, 教授 (70236545)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藤村 由紀  九州大学, 農学研究院, 准教授 (20390304)
熊添 基文  九州大学, 農学研究院, 助教 (70737212)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2030-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥45,760,000 (Direct Cost: ¥35,200,000、Indirect Cost: ¥10,560,000)
Fiscal Year 2025: ¥8,970,000 (Direct Cost: ¥6,900,000、Indirect Cost: ¥2,070,000)
Keywords機能性RNA / 食品由来分子 / miRNA / 食べるRNA / 食品因子センシング
Outline of Research at the Start

食品機能の発現には食品由来分子を分子認識し、その作用を伝達する仕組みである食品由来分子センシングが重要な役割を果たしているが、難吸収性で末梢組織・細胞に直接的な作用が困難な食物繊維や高分子ポリフェノールなどの食品由来分子のセンシングメカニズムについては依然不明である。本研究課題では、食品由来分子センシングを担う機能性RNAを同定するとともに、その作用機序ならびに発現調節メカニズムを解明する。また、新たな機能性食品成分としての食品由来マイクロRNA(食べるマイクロRNA)の生体調節作用とその作用メカニズムを明らかにする。

Report

(1 results)
  • 2025 Comments on the Screening Results

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-07-01  

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