• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Boosting biodiversity-friendly food choices using choice architecture

Research Project

Project/Area Number 25K00093
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

豆野 皓太  北海道大学, 農学研究院, 助教 (90908518)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 佐々木 宏樹  明治大学, 農学部, 専任准教授 (00371013)
氏家 清和  筑波大学, 生命環境系, 准教授 (30401714)
久保 雄広  国立研究開発法人国立環境研究所, 生物多様性領域, 主任研究員 (80761064)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥18,720,000 (Direct Cost: ¥14,400,000、Indirect Cost: ¥4,320,000)
Fiscal Year 2028: ¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2027: ¥7,410,000 (Direct Cost: ¥5,700,000、Indirect Cost: ¥1,710,000)
Fiscal Year 2026: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2025: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Keywords生物多様性保全農業 / 選択アーキテクチャ / 保全マーケティング
Outline of Research at the Start

本研究は下記の3つの課題を通して、消費者の生物多様性に配慮した食選択を促進し、持続可能な食料生産と消費に向けた政策・施情報の見える化(食品ラベル)が生物多様性に配慮した農産物の選択を促進策を提案する。[課題1] スキャナーデータに因果推論の枠組みを適用することで検証する。[課題2] 生物多様性に配慮した農産物への消費者選好に情報フレーミングや食品ラベルの設計が及ぼす効果を選択型実験とランダム比較化実験の枠組みを用いて定量的に評価する。[課題3] 選択アーキテクチャが生物多様性に配慮した農産物の選択に及ぼす影響を実際の購買行動に基づいて解明する。

URL: 

Published: 2025-05-07   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi