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Economic Analysis of Food System Modernization and Food Losses: Focusing on Wholesale Markets

Research Project

Project/Area Number 25K02107
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

櫻井 武司  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 教授 (40343769)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 佐野 友紀  東京大学, 未来ビジョン研究センター, 特任助教 (10965031)
荒木 徹也  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授 (40420228)
木附 晃実  九州大学, 基幹教育院, 准教授 (40837655)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥18,850,000 (Direct Cost: ¥14,500,000、Indirect Cost: ¥4,350,000)
Fiscal Year 2028: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2027: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2026: ¥7,670,000 (Direct Cost: ¥5,900,000、Indirect Cost: ¥1,770,000)
Fiscal Year 2025: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Keywords食品ロス / フードシステム / 卸売市場 / インドネシア / ザンビア
Outline of Research at the Start

農産物の流通過程では規格外や腐敗などために食品ロスが発生します。食品ロスは経済的な損失だけでなく、温室効果ガスの発生を通じて地球環境を悪化させることも問題です。この研究は、インドネシアとザンビアの卸売市場で、野菜や果物の集荷業者や卸売業者を対象に調査を実施し、それぞれの市場で食品流通の近代化が食品ロスの発生に及ぼす影響を解明します。その結果に基づいて、どのような制度や技術を導入すれば食品ロスの発生を削減できるかを考えます。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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