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Establishment of Innovative Processing Technology for Agricultural Foods by Vacuum Microwave: Toward High Quality and Low Environmental Impact

Research Project

Project/Area Number 25K02124
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionIwate University

Principal Investigator

折笠 貴寛  岩手大学, 農学部, 准教授 (30466007)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 安藤 泰雅  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員 (30736781)
小出 章二  岩手大学, 農学部, 教授 (70292175)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥18,980,000 (Direct Cost: ¥14,600,000、Indirect Cost: ¥4,380,000)
Fiscal Year 2028: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2027: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2026: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2025: ¥6,240,000 (Direct Cost: ¥4,800,000、Indirect Cost: ¥1,440,000)
Keywords減圧マイクロ波 / 農産物 / 品質評価モデル / 食品ロス / ライフサイクルアセスメント
Outline of Research at the Start

種々の前後処理を組み合わせた減圧マイクロ波(VMW)処理における農産食品の理化学的諸特性を明らかにし、数理モデルを構築することにより品質を最大化させる最適処理条件を導出する。ライフサイクルアセスメント(LCA)により、従来法などと比較した前後処理を適用したVMW処理の環境負荷の優位性を定量的に解明するとともに、品質と環境負荷両方のパラメータを考慮した最適処理条件を導出し、持続可能な食品製造プロセスの開発に必要な知見を得る。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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