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Supersulfide omics-based investigation of the preventive effects of sulfur-containing foods on Alzheimer's disease

Research Project

Project/Area Number 25K03036
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionOsaka Metropolitan University

Principal Investigator

居原 秀  大阪公立大学, 大学院理学研究科, 教授 (60254447)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥25,740,000 (Direct Cost: ¥19,800,000、Indirect Cost: ¥5,940,000)
Fiscal Year 2027: ¥6,630,000 (Direct Cost: ¥5,100,000、Indirect Cost: ¥1,530,000)
Fiscal Year 2026: ¥6,630,000 (Direct Cost: ¥5,100,000、Indirect Cost: ¥1,530,000)
Fiscal Year 2025: ¥12,480,000 (Direct Cost: ¥9,600,000、Indirect Cost: ¥2,880,000)
Keywords超硫黄分子 / 超硫黄オミクス解析 / 硫黄含有食品 / アルツハイマー病
Outline of Research at the Start

ニンニク、タマネギなどの硫黄含有食品の生理活性(本研究では特にアルツハイマー病(AD)予防)について、応募者らが発見した“超硫黄分子”(PNAS 2014、Nature Commun 2017、2021等)に着目し、“超硫黄オミクス解析”技術(Food Chem 2023、Redox Biol2023 等)を駆使して、① 食品中の超硫黄解析:どの食品にどのような超硫黄分子がどれくらい含まれているのか、② 摂餌・体内超硫黄解析:超硫黄分子が動物体内でどのように代謝されるのか、③ ADモデル実験:取り込まれた超硫黄分子が、ADモデルマウス、超硫黄代謝異常ADモデルマウスに対して予防効果を示すのか、を科学的に解明する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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