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A Study on the Cultural Meaning of Koji and Koji Making: A Case Study of Karen in Northern Thailand

Research Project

Project/Area Number 25K04664
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 04030:Cultural anthropology and folklore-related
Research InstitutionJ. F. Oberlin University

Principal Investigator

大澤 由実  桜美林大学, リベラルアーツ学群, 准教授 (40822630)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2028: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2026: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywordsタイ / 発酵 / 伝統 / 麹 / 儀礼
Outline of Research at the Start

本研究は、タイ北部に居住する少数民族カレンの麹と麹作りに関する実践と信念を調査し、カレン社会における麹と麹作りの意味を明らかにする。麹は微生物の塊であり、原料を酒に変換させる機能を持つ。多くの社会では変換に意味や象徴性を与える一方、菌などの微生物は病やリスクと結びつけられてきた。麹作りが作業行為以上の意味を持つのは、これらの相反する性質が共存する麹の特徴によるものなのだろうか?本研究は、カレンを事例に麹の文化的意味とその変化を考察することで、なぜ麹や麹作りが儀礼性や象徴性を帯びるのか?麹や麹作りがなぜ文化的意味を持つのか?そしてこれらは変化しうるのか?という学術的「問い」に挑む。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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