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An anthropological study of the relationship between the body, emotions, and knowledge in the process of "learining to eat"

Research Project

Project/Area Number 25K04666
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 04030:Cultural anthropology and folklore-related
Research InstitutionMeiji University

Principal Investigator

碇 陽子  明治大学, 政治経済学部, 専任講師 (10791866)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2025: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
KeywordsBody / Eating / Food / Feminist STS / Care
Outline of Research at the Start

本研究は、身体と情動と知識の関係に着目した、食べることについての人類学的研究である。ヘルスケアの施策は「よく食べる(eat well)」には自己コントロールが必要で、衝動や欲望を自制し食べる喜び/快楽を控えるべきという禁欲主義的な考えが前提とされている。しかしながら、食べることは自律的個人が全てをコントロールできるようなものではない。本研究では、特定の社会的・物質的環境における取り組みであることをフィールドワークから明らかにすることで、欲望、喜びや快楽などの情動を蔑ろにしない方法で「よく食べる」ことはどのように可能なのかを明らかにする。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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