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Nondestructive assessment for frozen marine products using fluorescence fingerprint

Research Project

Project/Area Number 25K05771
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

柴田 真理朗  東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (40590360)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2026: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords鮮度 / 水産物の輸出 / マグロ
Outline of Research at the Start

近年,日本の水産卸市場を通した水産物は世界的に高く評価されているが,流通現場において迅速に品質を測定する手法は未だ確立されていない。一般に水産物は冷凍状態で流通されるにも関わらず,冷凍状態で物理化学的性質を計測する手法は限られている。したがって,本研究では,蛍光指紋によって冷凍魚肉の品質を非破壊計測する手法を開発する。具体的には,1) 蛍光指紋より冷凍魚肉の品質予測モデルを構築する。さらに,モデルからの少数の最適蛍光波長条件を抽出する。2) 抽出した波長条件に基づき,小型LED光源およびスマートフォンと通信可能な分光器から構成される簡易的なオンサイト型蛍光測定デバイスを開発する,ことを目的とする。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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