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Modulation of the gut microbiota and enhancement of mucosal immune function through the intake of traditional Japanese fermented foods

Research Project

Project/Area Number 25K05782
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKinjo Gakuin University

Principal Investigator

平野 可奈  金城学院大学, 生活環境学部, 講師 (00712663)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 太田 明伸  金城学院大学, 生活環境学部, 教授 (30438048)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2028: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords発酵食品 / 腸内細菌 / 粘膜免疫 / 分泌型IgA / 米麹
Outline of Research at the Start

日本の発酵食品は健康の維持・増進や免疫の向上に優れた効果を持つものとして注目を集めている。本研究では、米麹や酵母の発酵により作られる日本固有の発酵食品に着目し、これらを摂取することよりどのような腸内細菌叢が構成されるのか、また、粘膜免疫系にどのような効果があるのかを明らかにする。実際には、発酵食品を継続的に摂取する介入試験を行い、摂取前後の腸内細菌叢を解析し、腸内環境に対する影響を調べる。さらに、粘膜免疫の中心を担うIgA抗体の質的・量的変化を解析することで、感染防御などの免疫向上効果を評価する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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