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Development of functional rice flour food products for food allergy using rice bran

Research Project

Project/Area Number 25K05822
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionUniversity of Niigata Prefecture

Principal Investigator

田村 朝子  新潟県立大学, 人間生活学部, 教授 (60240991)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2028: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords米ぬか / 米粉 / 食物アレルギー
Outline of Research at the Start

本研究は、多くの機能性成分を有しながら有効な活用方法が見出されていない米ぬかを、米粉およびα化米粉に添加し、グルテンフリーな食物アレルギー対応食品を開発することを目的とする。また、開発する食品は、加熱を必要とする食品だけでなく非加熱食品や発酵食品を検討することである。発酵食品(パン、ヨーグルト等)には、米ぬかから分離同定した乳酸菌や酵母を用い、真の米由来食物アレルギー対応等の治療用食品の開発を目指す。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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