• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

菊芋の機能性効果の検証と加工食品への応用

Research Project

Project/Area Number 25K05828
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionSagami Women's University

Principal Investigator

坂野 麻里子  相模女子大学, 栄養科学部, 准教授 (90400530)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 坂野 史明  東京家政学院大学, 人間栄養学部, 准教授 (00373514)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords菊芋
Outline of Research at the Start

健康長寿のモデルとされる百寿者(100歳以上の長寿者)の著名な特徴として、糖尿病および動脈硬化性疾患の罹患者が極めて少ないことが知られている。これらの疾患の発症には、幼少期からの食生活が深く関わるため、糖尿病および動脈硬化性疾患の予防を目指した食品の提唱は、健康長寿の実現に直結する成果となる。本研究では、菊芋に含まれる機能性成分の有効性および加工に伴う変化を解析し、これらを糖尿病および動脈硬化性疾患予防食品として利用する上での基盤形成を目指す。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi