• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

塩分を利用してエビ類の美味しさを追求する次世代養殖技術の開発

Research Project

Project/Area Number 25K08958
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

小山 寛喜  東京海洋大学, 学術研究院, 助教 (20746515)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2025: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords遊離アミノ酸 / 塩分 / クルマエビ / 美味しさ
Outline of Research at the Start

エビ類の美味しさは、遊離アミノ酸などの低分子有機化合物が作り出す深みのある味と筋肉構成成分が作り出す歯ごたえに因っている。この美味しさの決め手となる遊離アミノ酸量や筋肉成分は生息環境中の塩分によって変動することが示唆されている。したがって、エビ類の養殖環境中の塩分を調節することで味や食感をコントロールできる可能性がある。本研究ではさまざまな塩分でクルマエビを飼育し、グリシンやアラニンなどの味に関係する遊離アミノ酸量が変動する条件やそのメカニズムを探るとともに味がどのように変化するかを調べる。さらに、塩分と歯ごたえとの関係も明らかにし、どのような条件でエビを飼育すれば食味が向上するかを調べる。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi