• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Evaluation of the health functions and mechanism of action of dipeptides containing acidic amino acids

Research Project

Project/Area Number 25K08960
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

菅原 卓也  愛媛大学, 農学研究科, 教授 (00263963)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsグルタミン酸含有ジペプチド / 抗アレルギー効果 / 煮干し / アスパラギン酸含有ジペプチド / 抗炎症効果
Outline of Research at the Start

酸性アミノ酸含有ジペプチドであるグルタミン酸およびアスパラギン酸を含有するジペプチドの保健機能の発現における作用機構の違いを明らかにすることを本研究の主課題とし、①酸性アミノ酸含有ジペプチドが好塩基球やマクロファージの遺伝子発現にどの様な影響を及ぼすのか、②遺伝子発現に及ぼす影響に基づき、酸性アミノ酸含有ジペプチドの好塩基球に対する脱顆粒抑制効果とマクロファージに対する抗炎症効果がどの様な分子機構で発揮されるのか、③酸性アミノ酸含有ジペプチドの生体内での保健効果、体内動態、生物学的利用能を明らかにすることで、酸性アミノ酸含有ジペプチドの機能性研究の進展と機能性食品への応用に寄与する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi