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Solubilization of calcined shell Ca (permitted as a food additive) using sugar alcohol and its application to food hygiene technology

Research Project

Project/Area Number 25K08966
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKanagawa Institute of Technology

Principal Investigator

澤井 淳  神奈川工科大学, 健康医療科学部, 教授 (80288216)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords酸化カルシウム(CaO) / 焼成カルシウム / 抗菌活性 / 可溶化 / 糖アルコール
Outline of Research at the Start

貝殻は高温焼成によりCaCO3がCaOへ変化し、抗菌活性を発現する。焼成貝殻Caの微生物制御への応用が進められているが、CaOの低溶解度やCO2吸収によるスケール形成が課題である。申請者らは過去の研究で、焼成貝殻Caスラリーにソルビトールを添加し、スケール形成抑制と沈殿量の減少を確認した。
本研究では、糖アルコール添加による焼成貝殻Caの可溶化促進条件とそのメカニズムを解明し、得られた高濃度溶液を食品の洗浄・除菌・保存に応用する。可溶化した焼成貝殻Ca溶液はスケール形成を抑え、濃縮による容量削減や希釈利用の容易さから、貝殻の循環型資源としての利活用拡大につながる。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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