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Development of functional foods with nootropic effects through the construction of neuronal networks

Research Project

Project/Area Number 25K08971
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionDaiichi University, College of Pharmaceutical Sciences

Principal Investigator

久保山 友晴  第一薬科大学, 薬学部, 教授 (10415151)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小川 鶴洋  第一薬科大学, 薬学部, 講師 (40781646)
森永 紀  第一薬科大学, 薬学部, 教授 (60465771)
楊 熙蒙  富山大学, 学術研究部薬学・和漢系, 助教 (80818922)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords軸索 / 記憶 / 食品
Outline of Research at the Start

本研究は、勉強をせず薬を飲むだけで頭が良くなることができるような食品の開発を目指している。これまでの我々の研究成果から、脳内の神経細胞の軸索伸長を促進させ、神経回路網を構築することにより、正常マウスの記憶が向上することが示されている。そこで、ある食品に着目し、この食品が軸索伸長により本当に正常マウスの記憶向上作用を示すのかを証明することを本研究の目的とする。さらに、その食品中の活性成分とその作用機序の解明も目指す。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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