• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

5,6-ジヒドロチミジンを指標に食品への照射の線量および食品の抗酸化力を評価する

Research Project

Project/Area Number 25K09012
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health

Principal Investigator

福井 直樹  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 総括研究員 (90516717)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藤原 拓也  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 主任研究員 (70783819)
高取 聡  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 課長 (90311480)
古田 雅一  大阪公立大学, 大学院獣医学研究科, 客員教授 (40181458)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords5,6-ジヒドロチミジン / 抗酸化力 / ラジカル消去 / DNA損傷 / 照射食品
Outline of Research at the Start

放射線照射によりDNA中のチミジンから生じる5,6-ジヒドロチミジンは、DNA損傷産物の一つであり、汎用性の高い分析機器のLC-MS/MSで測定可能である。5,6-ジヒドロチミジンを放射線照射の検知に用いるほか、この生成効率を指標として、照射された線量の定量的評価および公定法と比較した性能評価を行う。加えて、この指標を食品成分の抗酸化力の評価法に活用できるか検証する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi