• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Regulatory mechanisms of heat tolerance in salmonids: elucidation of molecular mechanisms using macro physiology and omics analysis

Research Project

Project/Area Number 25K09237
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 40030:Aquatic bioproduction science-related
Research InstitutionShizuoka University

Principal Investigator

日下部 誠  静岡大学, 理学部, 教授 (40451893)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 阿部 貴晃  日本大学, 生物資源科学部, 研究員 (90863415)
山下 哲郎  岩手大学, 農学部, 教授 (20202377)
平井 俊朗  岩手大学, 農学部, 教授 (30238331)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsサケ / 高温耐性 / ヒートショックプロテイン / 熱ショック転写因子 / オミクス解析
Outline of Research at the Start

魚類の高温耐性を制御するメカニズムは、断片的な理解に留まっている。高温耐性を持つ魚が高いヒートショックプロテインの発現を示すことは知られているが、その発現を制御するメカニズムまで踏み込んだ研究は限られている。本研究では、マクロ生理学とオミクス解析を組み合わせること(研究実施計画2および3)で高温耐性の分子機序が明らかになり、行動生理実験(研究実施計画1)による結果を裏付けることができる。本研究により得られた成果は、温暖化による日本沿岸の水温上昇が確実視される中、高温耐性を有する魚を作出する礎となり、サケを中心とした水産有用魚種の資源増養殖に資することが期待される。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi