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Advancing Cell Culture Strategies for the Realization of Cultivated Meat from Japanese Eel

Research Project

Project/Area Number 25K09272
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 40040:Aquatic life science-related
Research InstitutionKitasato University

Principal Investigator

池田 大介  北里大学, 海洋生命科学部, 准教授 (00466806)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords培養肉 / ニホンウナギ / 大量培養 / 筋分化
Outline of Research at the Start

すでに樹立したニホンウナギ由来の筋芽細胞株を活用し、培養ウナギ肉の実現に向けた基盤技術の開発を行う。筋芽細胞を大量に増やすための培養手法、筋組織を立体的に構築するための三次元培養系、ならびに線維芽細胞との共培養による分化促進技術を検討する。ニホンウナギは絶滅危惧種であり、資源保全と食文化の両立には、自然に依存しない持続可能な食料生産技術の確立が不可欠である。本研究はその基礎を築くものである。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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