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Research on consumer demand for food products using immersive VR to contribute to strengthening food security in Japan

Research Project

Project/Area Number 25K09299
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionToyo University

Principal Investigator

中島 亨  東洋大学, 食環境科学部, 教授 (60641553)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2028: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2025: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Keywords没入型VR / 仮想現実 / 食品の消費者需要 / 支払意思額 / 食料安全保障
Outline of Research at the Start

本研究は没入型の仮想現実(Virtual Reality, VR)技術を用いることで、食品に対する消費者の支払意思額を従来の方法よりも効率的かつ高精度に導出する方法を確立する。その上で、環境保全的な生産方法や健康増進機能が食品に対する支払意思額に与える効果を明らかにするとともに、支払意思額を増大させる販売方法を特定する。分析結果から、我が国の食料安全保障に資する国産農産物の需要を喚起する方策や、合理的な食料価格形成に対する提言を行う。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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