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Investigation of the Cancer Suppression and Immune Response Modulation Mechanisms in a Colorectal Cancer Model by Ripe Tomato Saponins

Research Project

Project/Area Number 25K10027
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 47050:Environmental and natural pharmaceutical resources-related
Research InstitutionSojo University

Principal Investigator

周 建融  崇城大学, 薬学部, 講師 (30454953)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords大腸がんモデル / トマトサポニン
Outline of Research at the Start

申請者は、トマトの完熟果実に多く含まれる成分として、リコピンの約4倍の含量を持つトマトサポニンEsAが、マウス腸炎関連大腸がんの発がんを抑制することを見出した。しかし、その抑制メカニズムは未解明である。
本研究では、「単離したトマトサポニンEsAとアグリコンの抗腫瘍効果のメカニズム解明」を目的とし、①異なる発がん経路をもつ大腸がんモデルでの腫瘍抑制効果の検証、②免疫担当細胞の分化誘導メカニズムの解明、③腫瘍組織への免疫細胞浸潤の検証を行う。食物由来で作用機序が明らかな物質は副作用が少なく、新たながん予防法や画期的な抗腫瘍薬としての活用が期待される。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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