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Elucidation of the mechanism of food allergy development focusing on the transmission of intestinal microflora disruption to the next generation.

Research Project

Project/Area Number 25K10046
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 47060:Clinical pharmacy-related
Research InstitutionHiroshima University

Principal Investigator

横大路 智治  広島大学, 医系科学研究科(薬), 准教授 (70389120)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords食物アレルギー / 腸内細菌叢 / 抗菌薬 / 抗原吸収 / 感作
Outline of Research at the Start

本研究の目的は、抗菌薬の服用による腸内細菌叢の異常(dysbiosis)が食物アレルギーの発症リスクに与える影響を解明することである。腸内細菌は腸のバリア機能を維持し、異常があると食物抗原の吸収が亢進し、食物アレルギーの発症が助長される可能性がある。さらに、母親から次世代へのdysbiosisの伝播も考えられ、これが食物アレルギー発症の原因となることが示唆される。本研究の成果は、食物アレルギーの予防や治療法の開発に繋がる可能性がある。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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