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Functional analysis of immune regulatory eosinophils during food allergy

Research Project

Project/Area Number 25K11689
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 54020:Connective tissue disease and allergy-related
Research InstitutionKagoshima University

Principal Investigator

笠松 純  鹿児島大学, 医歯学域医学系, 講師 (60567345)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2027: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2026: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2025: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords好酸球 / 食物アレルギー / IL-27 / AHR
Outline of Research at the Start

好酸球は寄生虫感染応答やアレルギー反応などの2型免疫御応答を促進する。申請者らは腸管寄生虫感染応答を抑制し、芳香族炭化水素受容体(AHR)依存的に分化する新規免疫抑制型Clec4a4+好酸球(Clec4a4+Eos)を発見した。Clec4a4+Eosは2型免疫応答を抑制するIL-27を高発現することから、IL-27は未知の免疫抑制メカニズムを解明する有望な候補分子である。本研究では食物アレルギー(FA)モデルを構築し、好酸球のIL-27を介したFA抑制メカニズムを解明する。さらに、植物由来AHRリガンドを用いたClec4a4+Eos依存的なFA治療法の開発にも取り組む。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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