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Development and Application of a Texture Sensitivity Screening Test: A Proposal for Oral Frailty Assessment

Research Project

Project/Area Number 25K13119
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57050:Prosthodontics-related
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

田中 恭恵  東北大学, 大学病院, 講師 (50613064)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 服部 佳功  東北大学, 歯学研究科, 教授 (40238035)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2030-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2029: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2028: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2026: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2025: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywordsテクスチャー知覚 / 摂食嚥下 / オーラルフレイル / 高齢者 / 嗜好
Outline of Research at the Start

食べ物のテクスチャー(いわゆる食感)を捉える能力は、食の楽しみや安全な食事の摂取に関与すると考えられるが、その検査方法は確立されていない。本研究課題では、口腔テクスチャー感受性低下を評価するスクリーニング検査法を開発する。また、その方法を用いて若年者と高齢者の比較、および口腔テクスチャー感受性と他の口腔機能や食欲・食品嗜好の関連を関連を明らかにし、オーラルフレイルの診断に口腔テクスチャー感受性の検査を含めることの妥当性についてついて検討する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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