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Evaluation of swallowing and visual preference for burdock treated with a chelating agent

Research Project

Project/Area Number 25K13339
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

前川 和也  新潟大学, 医歯学総合病院, 医員 (70973254)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井上 誠  新潟大学, 医歯学系, 教授 (00303131)
辻村 恭憲  新潟大学, 医歯学系, 准教授 (00548935)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords摂食嚥下障害 / 嚥下調整食品 / 食形態 / キレート / 咽頭残留
Outline of Research at the Start

摂食嚥下障害患者に対しては,軟らかい食品が提供されることがあるが,見た目の問題から食欲が低下して食事摂取が進まずに,低栄養を招いてしまうことも多い.キレート剤による食品加工処理をすることで,見た目そのままに食品を軟化することが可能である.本研究の目的はキレート化食品の摂食嚥下動態と食認知を評価して,対照食品と比較・検討することである.本研究成果は,将来的に新たな介護食品基準の開発へとつながることが期待される.

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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