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Effects of high-fat Diet on brain NAD+ levels, midbrain dopamine expression, and cognitive function.

Research Project

Project/Area Number 25K14566
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59020:Sports sciences-related
Research InstitutionJuntendo University

Principal Investigator

金 芝美  順天堂大学, 大学院スポーツ健康科学研究科, 助教 (00868177)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords高脂肪食 / NAD / ドーパミン / 認知機能 / 定期的運動
Outline of Research at the Start

長期間の高脂肪食の摂取は脳内ドーパミン2受容体結合を減少させ、認知機能の低下をもたらす。さらに、高脂肪食の摂取によりNAD+合成経路の律速酵素NAMPTの発現を抑制する。しかし、NAD+合成系酵素の補充(NMN)が肥満マウスのNAD+合成経路と脳内ドーパミン及び認知機能と関係させて検討した報告はされていない。従って、本研究では肥満による全身のNAD+合成量の低下が脳の線条体のドーパミン量、認知機能に関係するかどうかを検討する。さらにNAD+合成系酵素のNMN補充は運動と同様に肥満による認知機能の低下に予防・改善効果を明らかにすることを目指す。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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