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Development of a device for improving saltiness taste sensitivity based on stochastic resonance

Research Project

Project/Area Number 25K14972
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionRitsumeikan University

Principal Investigator

塩澤 成弘  立命館大学, スポーツ健康科学部, 教授 (30411250)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2027: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords確率共振 / 味覚 / 感覚向上
Outline of Research at the Start

塩分の過剰摂取は高血圧や心疾患など様々な健康リスクを高めるが、減塩食は食事への満足感が低下することがあり、継続が難しい。一方、舌(味蕾)への電気刺激による塩味増強技術が実現されているものの、咀嚼中にも電極を舌に当て続ける必要があり、現実的、かつ持続的な解決策にはなっていない。申請者はこれまで、離れた位置の電極で感覚器の感度を高める技術を開発しており、本研究ではその応用により、より現実的で持続的な食事における塩味向上技術を確立する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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