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Creating value as a recyclable resource from methane fermentation digestion that promotes methane production from seaweed and the growth of nori.

Research Project

Project/Area Number 25K15506
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 64030:Environmental materials and recycle technology-related
Research InstitutionOsaka Metropolitan University

Principal Investigator

黒田 桂菜  大阪公立大学, 大学院現代システム科学研究科, 准教授 (70708023)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2025: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsメタン発酵 / 消化液 / アオサ / 色落ちノリ
Outline of Research at the Start

大阪湾などの閉鎖性海域では,富栄養による緑藻アオサ類の大量発生(夏季)や栄養不足によるノリの色落ち(冬季)など,人間活動から排出される窒素やリンなど栄養塩の過不足が主な要因とされる沿岸海洋環境問題が異なる時季に生じており,単一の方策では解決しがたいのが現状である。本研究では,アオサのメタン発酵消化液への浸漬によるメタン発酵の効率化および養殖ノリ加工プロセスを活用したメタン発酵消化液の陸上施肥に取り組み,栄養塩や発酵代謝物を豊富に含むメタン発酵消化液の特性を生かした新たな用途を提案する。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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