• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Dynamics of Cassava Distribution in the Context of Cassava Food Culture in Central Africa

Research Project

Project/Area Number 25K15588
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 80010:Area studies-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

塩谷 暁代  京都大学, アジア・アフリカ地域研究研究科, 特定助教 (80636126)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsアフリカ / キャッサバ / 食文化 / 流通
Outline of Research at the Start

サハラ以南アフリカでは、都市化に伴う急速な人口増加により、都市の食料需要が増大している。国内食料流通の活性化が進むなか、ミクロなアクターを担い手とした実態は明らかになっていない。
主食作物の商品化は、生産地農村においては世帯収入の向上、消費地都市においては食料安全保障につながる一方、自給/商品生産のバランス、都市-農村をつなぐ流通構造の不透明さ、脆弱性が課題となっている。
本研究は、アフリカで広く消費されている主食作物キャッサバに焦点をあて、その生産・加工・販売・流通から消費に至るアクター分析を通じた、主食作物の商品化の実態解明をつうじて、現代アフリカ農業の商業的展開の一端を実証することを試みる。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi