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A longitudinal epidemiological study on the preventive effect of fermented soybean-derived isoflavones on cancer incidence and mortality risk

Research Project

Project/Area Number 25K20638
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
Research InstitutionTokushima Bunri University

Principal Investigator

釜野 桜子  徳島文理大学, 人間生活学部, 准教授 (00612574)

Project Period (FY) 2025-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2025: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywords大豆 / イソフラボン / がん罹患 / がん死亡
Outline of Research at the Start

味噌や納豆などの発酵大豆製品には、非発酵大豆製品よりも機能性成分が豊富に含まれていることが分かっており、主に循環器疾患予防効果が期待されてきている。イソフラボンは女性ホルモン様の作用を有することから、がん(特にホルモン感受性がん)罹患やがん死亡率への発酵・非発酵大豆製品の影響の違いを明らかにすることが求められている。本研究では、大規模疫学調査により大豆製品(発酵および非発酵)摂取とがん罹患・がん死亡との関連を縦断的に検討することを目的とする。また、発酵・非発酵大豆製品の結果を比較検討することにより、イソフラボン形態の重要性を明らかにする。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

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