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History of Ideas on the Conviviality

Research Project

Project/Area Number 26770035
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field History of thought
Research InstitutionThe University of Shiga Prefecture

Principal Investigator

HASHIMOTO Chikako  滋賀県立大学, 人間文化学部, 助教 (30725073)

Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2016)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords美食 / 社交 / 食卓 / フランス革命 / 社交性 / 市民性 / 共食 / 習俗 / 都市
Outline of Final Research Achievements

Grimod de la Reyniere, gastronome at the beginning of the 19th century, disappointed profoundly at the drastic transformation of the new society in which the comfortable sociability of the previous period had been lost because of the French Revolution, developed his original gastronomic idea centered on the utopian conviviality around the table with his dinner guests, however ephemeral that may have been.

Report

(4 results)
  • 2016 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2015 Research-status Report
  • 2014 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2017 2016 2015 2014

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 「啓蒙の飲料――フランス革命前後期のカフェの変容と「世論」の実態」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      『嗜好品文化研究』

      Volume: 1 Pages: 64-74

    • NAID

      40021472545

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 「啓蒙の飲料:フランス革命前後期のカフェの変容と〈世論〉の実態」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      嗜好品文化研究

      Volume: 1

    • NAID

      40021472545

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 「美食批評はいかにしてはじまったか――食卓にこめられた思想」2014

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      αシノドス

      Volume: 158

    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 「太った身体のアンビバレンス――食べる者へのまなざし」2017

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      女性歴史文化研究所第12プロジェクト研究会
    • Place of Presentation
      京都橘大学女性歴史文化研究所
    • Year and Date
      2017-01-06
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 「近代的な〈食〉のはじまり、フランスの場合」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      食文化原論研究会
    • Place of Presentation
      京都府立大学
    • Year and Date
      2016-09-23
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 「図書館のなかの習俗:18世紀後半における食の歴史編纂とその知的背景」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      習俗論定例研究会
    • Place of Presentation
      フランス国立極東学院京都支部
    • Year and Date
      2016-09-16
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 「江戸中後期における〈食通〉論について(フランスとの比較をてがかりに)」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      武庫川女子大学生活美学研究所研究会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学生活美学研究所
    • Year and Date
      2016-07-30
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 「食をめぐる〈習俗〉と市民性:ピエール・ビルンボーム『共和国と豚』を通じて」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      習俗研究会例会
    • Place of Presentation
      京都大学 楽友会館
    • Year and Date
      2016-02-15
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] “Literary Circles and the Memory of Taste : On Shihonzo, Another Style of Gastronomic Text”2015

    • Author(s)
      Chikako Hashimoto
    • Organizer
      International Society for Eighteenth-Century Studies
    • Place of Presentation
      Erasmus University Rotterdam
    • Year and Date
      2015-07-31
    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「食の美学はどこにあるか――日仏〈美食〉言説の比較をめざして」2015

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      課題設定型ワークショップ「社会経済研究」
    • Place of Presentation
      名古屋大学経済学研究科
    • Year and Date
      2015-03-23
    • Related Report
      2014 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 「〈美食〉概念の変容――グリモ・ド・ラ・レニエール(1758-1837)とフランス革命」2015

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      第31回渋沢・クローデル賞受賞記念講演会
    • Place of Presentation
      日仏会館
    • Year and Date
      2015-01-24
    • Related Report
      2014 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 「ルイ=セバスティアン・メルシエと革命の〈音〉」2014

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      京都大学人文科学研究所共同研究班「1793年の研究II」
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2014-09-26
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Book] La patrimoine en bouche, nouveau appetits, nouvelle mythologies2016

    • Author(s)
      Sylvie Brodziak, Sylvie Catellin, Vincent Marcilhac, Chikako Hashimoto et al.
    • Total Pages
      204
    • Publisher
      Harmattan
    • Related Report
      2015 Research-status Report

URL: 

Published: 2014-04-04   Modified: 2018-03-22  

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