• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

野菜や果物のペクチンとテクスチャーの関係

Research Project

Project/Area Number 61580081
Research Category

Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field 家政学
Research InstitutionOkayama Prefectural Junior College

Principal Investigator

渕上 倫子 (淵上 倫子)  岡山県立短期大学, 助教授 (60079241)

Project Period (FY) 1986 – 1988
Project Status Completed (Fiscal Year 1988)
Budget Amount *help
¥2,300,000 (Direct Cost: ¥2,300,000)
Fiscal Year 1988: ¥600,000 (Direct Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 1987: ¥600,000 (Direct Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 1986: ¥1,100,000 (Direct Cost: ¥1,100,000)
Keywordsペクチン質 / テクスチャー / 食物繊維 / ダイコン / タケノコ / ゴボウ / 加熱調理 / 軟化 / 多糖類 / レンコン / ペクチン / ヘミセルロース
Research Abstract

野菜の煮熟による軟化の難易とペクチン質およびその他の細胞壁成分との関係についてダイコン、タケノコ、レンコン、ゴボウを用いて検討した。
ダイコンの煮熟による軟化の難易には、煮汁のpHおよびペクチン質の組成の違いが大きな影響を及ぼすことが判明した。希塩酸可溶性ペクチン(pA:エステル化度の高いペクチン)を多く含むほど軟化しやすく、酢酸塩緩衝液可溶性ペクチン(pB:エステル化度の低いペクチン)を多く含むダイコンは軟化しにくかった。中性溶液中で加熱した場合、エステル化度の高いペクチンほどβー脱離により分解しやすいためと思われる。pBは煮熟後もある程度組織中に残存して煮崩れ防止に役立っている。ゴボウ、レンコンがダイコンより軟化しにくいのは、pAよりpBを多く含むためである。これらの野菜を35℃の希塩酸、続いて酢酸塩緩衝液に浸すと、大部分のペクチン質が溶出し組織は軟化した。そのため、これらの野菜のペクチン質はヘミセルロースなどと共有結合により不溶化しているのでなく、おもにカルシウムなどの影響により不溶化していると考えられる。
タケノコは煮熟により軟化しにくく、煮崩れを起こさない。タケノコにはpA、pBが少なく、ヘキサメタリン酸ナトリウム溶液で加熱抽出サレルペクチンpCが約88%を占めていた。同溶液で90℃加熱抽出を3.5時間×14回しても相当硬く、続いて24時間×10回抽出して完全に軟化した。タケノコのpCのエステル化度は低く、中性糖を多く含んでいた。また、他の野菜に比べペクチン質量が少なく、ヘミセルロースを多量に含んでいた。以上の点から、タケノコが煮熟により軟化しにくい原因として、低エステル化度のpcが多いためβー脱離が起きにくいことと、キシロースやβ結合していると考えられるグルコースなどの不溶性の中性糖を多く含むため、pcが煮熟により溶出しにくいことなどが考えられる。

Report

(4 results)
  • 1988 Annual Research Report   Final Research Report Summary
  • 1987 Final Research Report Summary
  • 1986 Annual Research Report
  • Research Products

    (29 results)

All Other

All Publications (29 results)

  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science. 52. 1317-1320 (1987)

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: 日本家政学雑誌. 39. 1241-1247 (1988)

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] 渕上倫子: New Food Industry. 30. no.3,69-79no.4, (1988)

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Foos Science,.

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science,.

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science,.

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: 日本家政学雑誌.

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] 渕上倫子、鈴木幸雄、山野善正 編: "食品の物性第14集、野菜とペクチンのかたさ" 食品資材研究会, 195-224 (1988)

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] 渕上倫子: "野菜のペクチン質に関する調理科学的研究" 学位論文、(奈良女子大学人間文化研究科)平成元年1月24日予備審査・可、(学術博士), 1-127 (1989)

    • Related Report
      1988 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: 日本家政学雑誌. 39. 1241-1247 (1988)

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] 渕上倫子: New Food Industry. 30. No.368-79No.4 (1988)

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science,.

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Joural of Food Science,.

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science,.

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: 日本家政学雑誌.

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] 渕上倫子、鈴木幸雄、山野善正 編: "食品の物性第14集、野菜のペクチンとかたさ" 食品資材研究会, 195-224 (1988)

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] 渕上倫子: "野菜のペクチン質に関する調理科学的研究" 学位論文(奈良女子大学人間文化研究科), 1-127 (1989)

    • Related Report
      1988 Annual Research Report
  • [Publications] 渕上 倫子: 家政学雑誌. 38. 465-473 (1987)

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science. 52. 1317-1320 (1987)

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: 家政学雑誌.

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science.

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] 渕上 倫子: NEW FOOD INDUSTRY. VOL.30,NO3. 68-79 (1988)

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science.

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] 松本幸雄 編: "食品の物性第14集 「野菜のペクチンとかたさ」を執筆" 食品資材研究会, (1988)

    • Related Report
      1987 Final Research Report Summary
  • [Publications] 渕上倫子: 家政学雑誌. 37. 1029-1038 (1986)

    • Related Report
      1986 Annual Research Report
  • [Publications] 渕上倫子: 家政学雑誌. 38. (1987)

    • Related Report
      1986 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science. (1987)

    • Related Report
      1986 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science.

    • Related Report
      1986 Annual Research Report
  • [Publications] Michiko FUCHIGAMI: Journal of Food Science.

    • Related Report
      1986 Annual Research Report

URL: 

Published: 1987-03-31   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi