• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

おいしさをつくりだす神経細胞集団の同定

Publicly Offered Research

Project AreaUnderstanding human recognition of material properties for innovation in SHITSUKAN science and technology
Project/Area Number 16H01671
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)

Allocation TypeSingle-year Grants
Review Section Complex systems
Research InstitutionUniversity of Fukui

Principal Investigator

村田 航志  福井大学, 学術研究院医学系部門, 助教 (10631913)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥8,450,000 (Direct Cost: ¥6,500,000、Indirect Cost: ¥1,950,000)
Fiscal Year 2017: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2016: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Keywords神経科学 / 食嗜好 / 嗅覚
Outline of Annual Research Achievements

おいしい食事は豊かな生活を送る上で欠かせないものであるが、おいしいものを食べたときの満足感を脳はどのようにして作り出すのかはまだよくわかっていない。本研究では「おいしさ」を摂食によってもたらされる報酬感と定義し、摂食行動を正に強化する報酬感もたらす神経回路をマウスを用いた神経科学実験により同定する。食による報酬感の神経メカニズムが明らかになることで、摂食障害の原因究明・治療方針の立案やおいしさの客観的評価による効率的な食品開発につながると期待される。
マウスの飼料への誘引行動を定量評価する系を作り、マウスが通常の飼育飼料よりも香料と甘みが付加されたフレーバー飼料を好むことがわかった。最初期遺伝子の発現応答を指標にしてフレーバー飼料摂食時に活性化する神経回路を探査したところ、嗅結節という嗅覚入力を受ける腹側線条体領域に活性化が見られた。嗅結節の神経活動が動物に誘引的な行動をもたらすかどうかを検証するために、光遺伝学および薬理遺伝学を用いた神経操作実験を行った。光遺伝学による嗅結節の神経操作実験では、リアルタイム場所嗜好性試験において、マウスは光による神経刺激を受けた環境に対して嗜好性を獲得することがわかった。薬理遺伝学による神経操作実験では、嗅結節の活性化によってマウスが匂いに対する嗜好性を獲得することを見出した。今後の研究では、嗅結節の神経操作によって飼料に対する嗜好性が獲得されるかを検証する。

Research Progress Status

29年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

29年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(2 results)
  • 2017 Annual Research Report
  • 2016 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2017 2016

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results)

  • [Journal Article] 嗅結節から探る匂いの質感形成の脳神経メカニズム2016

    • Author(s)
      村田 航志
    • Journal Title

      AROMA RESEARCH

      Volume: 17 Pages: 224-229

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 嗅覚で誘起されるモチベーション行動への嗅結節の関与2017

    • Author(s)
      村田航志
    • Organizer
      日本味と匂学会第51回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] マウス脳で探る匂いの誘引性と忌避性が生じる神経メカニズム2017

    • Author(s)
      村田航志
    • Organizer
      日本基礎心理学会第36回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 視床下部外側野に投射する嗅皮質領域の発見2017

    • Author(s)
      村田航志、小林憲太、深澤有吾、山口正洋、森憲作、眞部寛之
    • Organizer
      第2回食欲・食嗜好の分子・神経基盤研究会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 視床下部外側野に投射する嗅皮質亜領域の同定2017

    • Author(s)
      村田航志、小林憲太、深澤有吾、山口正洋、森憲作、眞部寛之
    • Organizer
      第40回日本神経科学大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] マウス海馬および歯状回神経細胞におけるNa/K-ATPase αサブユニットアイソフォームの細胞膜上発現分布2017

    • Author(s)
      石川達也、村田航志、黒田一樹、深澤有吾
    • Organizer
      第40回日本神経科学大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 視床下部外側野に投射するマウス嗅皮質領域の発見2017

    • Author(s)
      木下智貴、村田航志、小林憲太、深澤有吾、 山口正洋、森憲作、眞部寛之
    • Organizer
      日本解剖学会 第77会中部支部学術集会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Involvement of the mouse olfactory tubercle in adaptation of learned odor-induced food-seeking behavior2016

    • Author(s)
      Koshi Murata, Masamichi Mikame, Wataru Murofushi, Kazuto Kobayashi, Kensaku Mori, Masahiro Yamaguchi
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2016-06-05
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2016-04-26   Modified: 2018-12-17  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi