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Controlling Perception and Behavior during Eating with Projection Mapping onto Food

Publicly Offered Research

Project AreaUnderstanding human recognition of material properties for innovation in SHITSUKAN science and technology
Project/Area Number 18H05002
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

鳴海 拓志  東京大学, 大学院情報理工学系研究科, 准教授 (70614353)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥8,840,000 (Direct Cost: ¥6,800,000、Indirect Cost: ¥2,040,000)
Fiscal Year 2019: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Keywords食体験 / 食行動 / 知覚 / プロジェクションマッピング / 質感
Outline of Annual Research Achievements

本研究の目的は,食品へのプロジェクションマッピングによって視覚的質感を変化させることで,その食品を摂取したときに生じる多感覚知覚(食感,温度,味質,量,鮮度等)やおいしさ等の認知,食行動を制御することが可能な食品向けの新規質感変調投影技術を確立することである.視覚的質感の変化が多感覚知覚に加えて行動や認知をも変化させるという現象を,最も多感覚を活用する食行動に適用し,広範な知覚に影響を与える影響をモデル化することを狙う.そのために,食品の視覚的質感の変化が食感,温度,味質,量,鮮度等の推定に与える影響と,摂食時に生じる多感覚知覚やおいしさ等の認知,さらには食行動に与える影響を体系的に明らかにする.その上で,食知覚・食行動を制御して提示可能な食品向けの新規質感変調投影技術・質感設計手法を明らかにする.
前年度および研究期間延長となった本年度は,動的質感による食品への知覚や認知の変化が購買行動に影響を与えるかを調査するため,実際のレストランで実験をおこなった.日本科学未来館のレストランで,ショーケース内の食品にぐつぐつとした煮える動きの運動情報(動的質感)を投影する日を2日,色味を揃えるために運動情報のない単色の画像(単色画像)を投影する日を2日設け,期間中のレストラン利用者の購買行動データを取得した.その結果,単色画像を投影した場合には当該食品の注文率が7.5%(998名中75名が注文)であったのに対し,動的質感を投影した場合には注文率が10.4%(1355名中141名が注文)となり,有意に注文率が増加した.この結果から,プロジェクションマッピングによる動的質感の付与によって増進された対象の食品に対する食欲が実際の購買行動にも結びつくことを示した.これらの知見をまとめ,動的質感の変調が食知覚・食行動に与える影響を体系化し,食知覚・食行動に影響を与える手法・方策をとりまとめた.

Research Progress Status

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(2 results)
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • Research Products

    (19 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 5 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 4 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Taste in motion: The effect of projection mapping of a boiling effect on food expectation, food perception and purchasing behavior2021

    • Author(s)
      Yuji Suzuki, Takuji Narumi, Tomohiro Tanikawa and Michitaka Hirose
    • Journal Title

      Frontiers in Computer Science

      Volume: -

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 感覚間相互作用を活用した味と匂いの提示と拡張2021

    • Author(s)
      鳴海拓志
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.28 No.1 Pages: 11-18

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  • [Journal Article] A sprinkle of emotions vs a pinch of crossmodality: Towards globally meaningful sonic seasoning strategies for enhanced multisensory tasting experiences2020

    • Author(s)
      Reinoso-Carvalho Felipe、Gunn Laura、Molina German、Narumi Takuji、Spence Charles、Suzuki Yuji、ter Horst Enrique、Wagemans Johan
    • Journal Title

      Journal of Business Research

      Volume: 117 Pages: 389-399

    • DOI

      10.1016/j.jbusres.2020.04.055

    • Related Report
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    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 多感覚インタラクション技術による飲食体験の拡張2020

    • Author(s)
      鳴海拓志
    • Journal Title

      ソフト・ドリンク技術

      Volume: 192 Pages: 137-154

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  • [Journal Article] 多感覚情報提示で作り出す食の喜び2020

    • Author(s)
      鳴海拓志
    • Journal Title

      電子情報通信学会誌

      Volume: Vol.103 No.9 Pages: 909-915

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    • Author(s)
      角谷 雄哉、鳴海 拓志、小早川 達、河合 崇行、日下部 裕子、國枝 里美、和田 有史
    • Journal Title

      Transactions of the Virtual Reality Society of Japan

      Volume: 24 Issue: 1 Pages: 77-82

    • DOI

      10.18974/tvrsj.24.1_77

    • NAID

      130007628859

    • ISSN
      1344-011X, 2423-9593
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    • Author(s)
      鳴海 拓志、鈴木 瑛二、櫻井 翔、谷川 智洋、廣瀬 通孝
    • Journal Title

      Transactions of the Virtual Reality Society of Japan

      Volume: 23 Issue: 3 Pages: 103-113

    • DOI

      10.18974/tvrsj.23.3_103

    • NAID

      130007494939

    • ISSN
      1344-011X, 2423-9593
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  • [Journal Article] Perceptual and Cognitive Change in Eating Experience of Tempura by Changing Eating Environment with Projection Mapping2018

    • Author(s)
      鳴海 拓志、松尾 宇人、櫻井 翔、谷川 智洋、廣瀬 通孝
    • Journal Title

      Transactions of the Virtual Reality Society of Japan

      Volume: 23 Issue: 2 Pages: 65-74

    • DOI

      10.18974/tvrsj.23.2_65

    • NAID

      130007386339

    • ISSN
      1344-011X, 2423-9593
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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] クロスモーダル設計による感性価値創造2018

    • Author(s)
      鳴海拓志
    • Journal Title

      設計工学

      Volume: 53 Pages: 644-652

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  • [Presentation] 多感覚情報とHuman-Food Interaction2021

    • Author(s)
      鳴海拓志
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      URCF実空間メディアワーキンググループセミナー 実空間メディアと複合感覚として食を考える
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      鳴海拓志
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      鳴海拓志
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  • [Presentation] Enchanting Your Noodles: GAN-based Real-time Food-to-Food Translation and Its Impact on Vision-induced Gustatory Manipulation2019

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      Kizashi Nakano, Daichi Horita, Nobuchika Sakata, Kiyoshi Kiyokawa, Keiji Yanai, Takuji Narumi
    • Organizer
      IEEE VR 2019
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Food texture manipulation by face deformation2018

    • Author(s)
      Yuji Suzuki, Jotaro Shigeyama, Shigeo Yoshida, Takuji Narumi, Tomohiro Tanikawa, Michitaka Hirose
    • Organizer
      ACM SIGGRAPH 2018 Posters,
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      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The future of computing and food2018

    • Author(s)
      M. Obrist, P. Marti, C. Velasco, Y Tu, T. Narumi, and N. L. M. Holten
    • Organizer
      2018 International Conference on Advanced Visual Interfaces
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 麺類を対象とした視覚変調による味覚操作インタフェースの有効性評価2018

    • Author(s)
      中野萌士,鳴海拓志,酒田信親,清川清
    • Organizer
      第23回バーチャルリアリティ学会大会
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  • [Presentation] 誇張した咀嚼運動の映像提示による食感知覚操作に関する基礎検討2018

    • Author(s)
      鈴木佑司, 茂山丈太郎, 吉田成朗, 鳴海拓志, 谷川智洋, 廣瀬通孝
    • Organizer
      MVE研究会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Cross-modal Interfaces for Multi-sensorial VR and Human Augmentation2018

    • Author(s)
      Takuji Narumi
    • Organizer
      VRCAI2018
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] 今日からモノ知りシリーズ トコトンやさしいVRの本(B&Tブックス)2019

    • Author(s)
      廣瀬 通孝 監修/東京大学バーチャルリアリティ教育研究センター 編
    • Total Pages
      160
    • Publisher
      日刊工業新聞社
    • ISBN
      4526079421
    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2021-12-27  

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