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食品における多次元的質感視知覚の解明

Publicly Offered Research

Project AreaIntegrative studies of neural mechanisms and advanced information technologies for perception of material and surface qualities
Project/Area Number 25135735
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)

Allocation TypeSingle-year Grants
Review Section Complex systems
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

和田 有史  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (30366546)

Project Period (FY) 2013-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥11,960,000 (Direct Cost: ¥9,200,000、Indirect Cost: ¥2,760,000)
Fiscal Year 2014: ¥6,240,000 (Direct Cost: ¥4,800,000、Indirect Cost: ¥1,440,000)
Fiscal Year 2013: ¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Keywords質感 / 鮮度 / 弾性 / 視覚 / エキスパート知覚
Outline of Annual Research Achievements

Wada et al. (2010) は単一個体での食材の劣化過程を撮影した写真を用いて鮮度判断と画像の輝度分布情報の関係を示した。また、Murakoshi et al. (2013) は個体差と時間差の両者を含む魚眼画像のセットを用い、それらの画像から鮮度 判断を行う場合でも、輝度分布の標準偏差と歪度から鮮度についての尺度値が予測できることを示し、個体差を含む場合でも輝度分布情報が鮮度の手がかりとして有効であることを明らかにした。今回は、さらに多個体・多時点での魚眼の画像について鮮度の高低の強制二肢選択課題を実験参加者に行わせた。その結果が Murakoshiらの鮮度判断モデルと合致するかどうか検討した。その結果、多個体、多時点のサンプルに対する鮮度判断閾を輝度分布の標準偏差と歪度を独立変数としたMurakoshiらのモデルからある程度予測できることが示された。さらに、色を予測変数に加えることで格段にフィッティングが良くなることを見いだした。このアプローチにより、人の生鮮食品の品質判断の閾値を視覚手がかりから計測・予測する技法が開発できた。
また、モモの品質のエキスパート知覚についても検討した。落下試験と放置時間により体系的にモモの品質を操作し、エキスパート (n=1) の目視による傷面積の判定を行った。その結果、落下試験3日後の評定では、おおよそ落下回数と落下高度の増加に伴った評定値の増加が見られた。さらに判定されたモモを撮影し、その画像からのパラメータを抽出してエキスパートの判定と相関が高い変数を探索した。評定値0の個体の画像に多く含まれる色と、7の個体の画像に多く含まれる色を特定し、画像パッチ中の両者の画素数の割合を求めたところ、評定値との相関が高いことがわかった。

Research Progress Status

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(2 results)
  • 2014 Annual Research Report
  • 2013 Annual Research Report
  • Research Products

    (26 results)

All 2015 2014 2013

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 3 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (20 results) (of which Invited: 5 results)

  • [Journal Article] Model of vegetable freshness perception using luminance cues2015

    • Author(s)
      Arce-Lopera, C., Masuda, T., Kimura, A., Wada, Y., Okajima, K.
    • Journal Title

      Food Quality and Preference

      Volume: 40 Pages: 279-286

    • DOI

      10.1016/j.foodqual.2014.06.010

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Material perception of a kinetic illusory object with amplitude and frequency changes in oscillated inducer motion2015

    • Author(s)
      Tomohiro Masuda, Kazuya Matsubara, Yuji Wada
    • Journal Title

      Vision Research

      Volume: 109(B) Pages: 201-208

    • DOI

      10.1016/j.visres.2014.11.019

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Scents boost preference for novel fruits.2014

    • Author(s)
      Yamada, Y., Sasaki, K., Kunieda, S., Wada, Y.
    • Journal Title

      Appetite

      Volume: 81 Pages: 102-107

    • DOI

      10.1016/j.appet.2014.06.006

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 視覚による食品の認識 ―典型色と鮮度を中心に―2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Journal Title

      明日の食品産業 2014年12月号

      Volume: - Pages: 36-41

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Journal Article] 視覚と食2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Journal Title

      食品総合研究所ニュース

      Volume: 31 Pages: 9-13

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Journal Article] Perception of elasticity in the kinetic illusory object with phase differences in inducer motion2013

    • Author(s)
      Masuda, T., Sato, K., Murakoshi, T., Utsumi, K., Kimura, A., Shirai, N., Kanazawa, S., Yamaguchi M.K., & Wada, Y
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 8(10) Issue: 10 Pages: e78621-e78621

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0078621

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 魚眼を対象とした鮮度知覚2015

    • Author(s)
      和田有史・増田知尋・松原和也・森数馬
    • Organizer
      日本基礎心理学会2014年度第2回フォーラム
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄県中頭郡)
    • Year and Date
      2015-01-24
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] エキスパートによるりんご褐変果の評価2015

    • Author(s)
      松原和也・増田知尋・風見由香利・早川文代・葛西智・池羽田晶文・吉村正俊・和田有史
    • Organizer
      日本視覚学会2015年冬季大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都新宿区)
    • Year and Date
      2015-01-21
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 生鮮食品画像の輝度分布情報を用いた鮮度判断モデルの検討2015

    • Author(s)
      増田知尋・松原和也・森数馬・和田有史
    • Organizer
      日本視覚学会2015年冬季大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都新宿区)
    • Year and Date
      2015-01-21
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 食と心の関係を再考する2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      平成26年度食未来エクステンション講座エキスパートコース
    • Place of Presentation
      兵庫県立大学(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2014-12-12
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 乳児における運動情報による対象表面の素材質感の知覚2014

    • Author(s)
      伊村知子・白井述・増田知尋・和田有史
    • Organizer
      日本基礎心理学会第33回大会
    • Place of Presentation
      首都大学東京・南大沢キャンパス(東京都八王子市)
    • Year and Date
      2014-12-06
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] ニコニコ学会β「研究100連発」in Science Agora2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      サイエンスアゴラ2014
    • Place of Presentation
      日本科学未来館(東京都江東区)
    • Year and Date
      2014-11-18
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 知覚中心デザインのための心理学入門2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      クロスモーダルワークショップ
    • Place of Presentation
      ソニー株式会社(東京都港区)
    • Year and Date
      2014-10-28
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食(おいしさ)の視知覚と消費者行動2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      食品開発展2014
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト(東京都江東区)
    • Year and Date
      2014-10-09
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Empathic trait predicts the psychophysiological response of emotional tears2014

    • Author(s)
      Kazuma Mori, Yuji Wada, Makoto Iwanaga
    • Organizer
      The 17th World Congress of Psychophysiology
    • Place of Presentation
      広島国際会議場(広島県広島市)
    • Year and Date
      2014-09-26
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 機械学習を用いた音楽特徴量による時系列の心理生理反応の予測2014

    • Author(s)
      森数馬・和田有史・岩永誠
    • Organizer
      YPS・若手会ジョイントセミナー(日本視覚学会・日本基礎心理学会)
    • Place of Presentation
      休暇村志賀島(福岡県福岡市)
    • Year and Date
      2014-09-06
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 動的な主観的輪郭図形の素材感判断に誘導図形の振り子運動の時間的変化が及ぼす影響2014

    • Author(s)
      増田知尋・松原和也・和田有史
    • Organizer
      YPS・若手会ジョイントセミナー(日本視覚学会・日本基礎心理学会)
    • Place of Presentation
      休暇村志賀島(福岡県福岡市)
    • Year and Date
      2014-09-04
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 潜在的意味解析を用いた歌詞内容と涙感の関連性の検討2014

    • Author(s)
      森数馬・和田有史・岩永誠
    • Organizer
      第 3 回早稲田大学心理学コース研究発表会
    • Place of Presentation
      早稲田大学戸山キャンパス(東京都新宿区)
    • Year and Date
      2014-07-19
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] SD法と感情空間2014

    • Author(s)
      和田有史
    • Organizer
      日本官能評価学会第47回企業部会
    • Place of Presentation
      日本科学技術連盟(東京都渋谷区)
    • Year and Date
      2014-06-23
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 乳児は匂いのついた玩具を好むか2014

    • Author(s)
      作田由衣子・稲田祐奈・和田有史・國枝里美・金沢創・山口真美
    • Organizer
      日本赤ちゃん学会第14回学術集会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(神奈川県川崎市)
    • Year and Date
      2014-06-21
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 意識にのぼらない嗅覚情報は未知なる果実の好意度を上昇させる2014

    • Author(s)
      佐々木恭志郎・山田祐樹・國枝里美・和田有史
    • Organizer
      日本バーチャルリアリティ学会研究報告
    • Place of Presentation
      福岡工業大学 FITセミナーハウス(大分県由布市)
    • Year and Date
      2014-06-13
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 動的な主観的な面の素材感に誘導図形の振り子運動の時間的変化が及ぼす影響2014

    • Author(s)
      増田知尋・和田有史
    • Organizer
      日本視覚学会2014年冬季大会
    • Place of Presentation
      工学院大学 (東京都)
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] 両眼立体視がキャベツの鮮度知覚に与える影響2014

    • Author(s)
      松原和也・増田知尋・本田秀仁・和田有史
    • Organizer
      日本視覚学会2014年冬季大会
    • Place of Presentation
      工学院大学 (東京都)
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] 誘導図形の振り子運動の周期変化が主観的な面の素材感に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      増田知尋・和田有史
    • Organizer
      日本基礎心理学会第32回大会
    • Place of Presentation
      金沢市文化ホール (石川県)
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] Luminance distribution asymmetry modifies vegetable freshness perception2013

    • Author(s)
      Katsunori Okajima, Carlos Arce-Lopera, Tomohiro Masuda, Atsushi Kimura, Yuji Wada
    • Organizer
      10th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Windsor Barra Hotel (Rio de Janeiro Brazil)
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] Visual freshness judgment of fish eyes based on luminance distribution2013

    • Author(s)
      Yuji Wada, Takuma Murakoshi, Tomohiro Masuda, Ken Utsumi
    • Organizer
      10th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Windsor Barra Hotel (Rio de Janeiro Brazil)
    • Related Report
      2013 Annual Research Report

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Published: 2013-05-15   Modified: 2019-07-29  

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