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1997 Fiscal Year Annual Research Report

食品の製造と機能の相関関係の解析とその食品加工への応用

Research Project

Project/Area Number 08306006
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

松野 隆一  京都大学, 農学研究科, 教授 (30032931)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中西 一弘  岡山大学, 工学部, 教授 (90026584)
渡辺 尚彦  東京水産大学, 水産学部, 教授 (00100967)
西成 勝好  大阪市立大学, 生活科学部, 教授 (10254426)
林 力丸  京都大学, 農学研究科, 教授 (90027186)
藤尾 雄策  九州大学, 農学部, 教授 (90038224)
Keywords食品物性 / 食品物理化学 / 食品機能 / 食品加工 / 品質解析
Research Abstract

食品を構成する各成分を化学的、生化学的、栄養学的に理解する既往の概念を越えて、食品の物性や機能を物理的・物理化学的手法を用いて総合的に捉える方法論の展開と体系化を目指して、以下の6課題に関する研究を行った。1.食品分子構造と機能に関して、高度不飽和脂肪酸と多糖類やタンパク質との相互作用とそれによる酸化抑制機構、オリゴ糖の構造と金属イオンとの相互作用、ビフィズス菌などの食品微生物由来の短鎖脂肪酸の食品保存機能の解析など、食品中の分子の相互作用を構造と機能の観点から明らかにした。2.水の状態と食品物性の観点から、NMR、DSC、水分活性測定、NMRイメージングなどにより、食品中の水の状態、クラスタ構造、溶液構造を他成分存在下で解析し、その食品物性と機能に及ぼす影響を明らかにした。3.食品ゲルの構造物性・機能に関して、食品のゲル化特性や力学特性と高分子構造・高分子集合状態との関係を動的光散乱法、動的粘弾性測定、DSC測定などにより検討し、食品物性や機能との相関を明らかにした。4.食品分散構造と物性・機能に関して、細胞状食品の三次元内部構造、食品中の氷結晶状態、食品装置表面の汚れ物質の構造、湿式混練法による高度不飽和脂肪酸の粉末化包接機構について検討し、これらの諸現象における物性と構造との関係を明らかにした。5.食品加工による構造の変換と物性・機能の制御に関して、乳化剤作用機構とエマルション物性との相関、高圧処理によるタンパク質・でんぷんを素材とした新食品材料設計の指針の確立、低水分でんぷんとタンパク質の熱溶融による物性変換の機構解析、糖類・タンパク質の乾燥による機能変換による品質制御について検討した。6.食品の品質解析・設計に関して、マイクロ波による高付加価値加熱法の解析法、安全性評価のためのAP-PCR法を用いた食品迷入微生物診断技術について検討した。

  • Research Products

    (42 results)

All Other

All Publications (42 results)

  • [Publications] Y.Minemoto: "Comparison of Methyl Linoleate Encapsulated with Gum Arabic by Hot-air-drying and Freeze-drying." J.Agric.Food Chem.45(12). 4530-4534 (1997)

  • [Publications] M.Shima: "Effects of Medium-chain Fatty Acids and Their Acylglycerols on the Transport of Penicilin V across Caco-2 Cell Monolayers." Biosci.Biotech.Biochem.61(7). 1150-1155 (1997)

  • [Publications] R.Matsuno: "Autoxidation Kinetics for Liquid Lipids" Engineering & Food at ICEF7. Part I. A33-A36 (1997)

  • [Publications] S.Adachi: "Effect of Eluent Composition on the Distribution Coefficient of Saccharides onto a Cation-exchenge Resin in Sodium-ion Form" Biosci.Biotech.Biochem.61(8). 1269-1301 (1997)

  • [Publications] S.Adachi: "Methods for Estimating the Parameters of Nonlinear Adsorption Isotherms of Langmuir and Freundlich Types from a Response Curve of pulse Input of an Adsorbate." Biosci.Biotech.Biochem.61(10). 1626-1633 (1997)

  • [Publications] S.Adachi: "Adsorption of Oligossacharides on a Cation-exchange Resin" Engineering & Food at ICEF7. Part I. A37-A40 (1997)

  • [Publications] S.Oshita: "Control of the State of Water in Persimmon for the Extension of Post-harvest Life." Preprints of the 3rd IFAC Workshop,"IFAC Mathematical and Control Application in Agriculture and Horticulture". 225-230 (1997)

  • [Publications] S.Ikeda: "Dielectric Analysis of Food Polysaccharides in Aqueous Solution." Carbohydrate Research. 301(2). 51-59 (1997)

  • [Publications] S.Ikeda: "Dielectric Analysis of Interaction between Polyelectrolytes and Metal ions within Food Gels." Food Hydrocolloids. 11(3). 303-310 (1997)

  • [Publications] 荒木徹也: "細胞質材料の凍結乾燥特性と移動物性値の計測" 低温生物工学会. 43(2). 112-117 (1997)

  • [Publications] 都 甲洙: "マイクロスライサ画像処理システムによるブロッコリー(Brassica oleracea L.var.italica PLEN)の表面積および体積の計測" 農業施設. 28(1). 21-29 (1997)

  • [Publications] Y.Hagura: "Non-destructive and Continuous Measurement of the Polymorphic Ratio of Crystalline Edible Fats from Their Dielectric Properties." Engineering & Food at ICEF7. Part.I. A97-A100 (1997)

  • [Publications] K.Suzuki: "A New Freeze Concentration Process for Food Solutions Employing Pressure during Freezing to Control the Growth Rate,Size and Shape of Ice Crystals." Engineering & Food at ICEF7. Part.2. G25-G28 (1997)

  • [Publications] 岡崎 尚: "加熱によるダイコンの軟化およびペクチンの分解に関する速度論的研究" 日本食品科学工学会誌. 44(79). 647-652 (1997)

  • [Publications] K.Suzuki: "Preparation of Corn Oil/Water and Water/Corn Oil Emulsions Using PTFE Membranes" Food Sci.Technol.Intl.,Tokyo. (印刷中).

  • [Publications] 谷口正之: "プロピオン酸菌によるビフィズス菌増殖因子の生産" 生物工学会誌. 75(5). 366-367 (1997)

  • [Publications] 中西一弘: "食品製造プロセスにおける汚れの付着とその洗浄" 化学工学. 61(5). 333-335 (1997)

  • [Publications] 中西一弘: "食品製造プロセスにおける汚れの付着と洗浄" 食品科学工学会誌. 44(11). 753-759 (1997)

  • [Publications] 崎山高明: "タンパク質及びペプチドのステンレス表面に対する付着とその脱離挙動" 化学工学シンポジウムシリーズ59、食品工学5. 1-6 (1997)

  • [Publications] T.Sakiyama: "Fouling and Cleaning of Stainless Steel Surface : Adsorptionand Desorption Behaviors of Bovine Serum Albumin and Gelatin." J.Chem.Eng.Japan. (印刷中).

  • [Publications] T.Sakiyama: "Performance of Protease as a Cleaning Agent for Stainles Steel Surface Fouled with Protein." J.Ferment.Bioeng.(印刷中).

  • [Publications] K.Nishinari: "Gel-sol transition of Methylcellulose" Macromol.Chem.Phys.198. 1217-1226 (1997)

  • [Publications] E.Miyashi: "Rheological and DSC studies of Mixtures of Gellan Gum and Konjac Glucomannan." Macromol.Symp.120. 271-280 (1997)

  • [Publications] K.Kohyama: "New Application of Konjac Glucomannan as a Texture Modifier." JARQ. 31. 301-306 (1997)

  • [Publications] M.Kato: "Effects of High Pressure and Temperature on Micelle Formation of Sodium Deoxycholate and Sodium Dodecylsulfate." Lipids. 32(11). 1229-1230 (1997)

  • [Publications] M.Dumoulin: "Textural Properties of High Pressure-induced Gels of Food Protein Obtained under Different Temperatures Including Subzero." J.Food Sci.(印刷中).

  • [Publications] N.Igura: "Effect of Water State on Thermal Propterties of Sweet Patato Starch." 応用糖質科学. 44(3). 329-332 (1997)

  • [Publications] N.Igura: "Flow Properties of Low-moisturized Starch Melts at an Elevated Temperature." Journal of the Faculty of Agriculture,Kyusyu Univ.42(1・2)(印刷中).

  • [Publications] H.Yoshii: "Oxidation Stability of Powdery Tridocosahexaenoin Included in Cyclodextrin and Its Application to Fish Meal Paste." Biosci.Biotech.Biochem.61(8). 1376-1378 (1997)

  • [Publications] O.Miyawaki: "Activity and Activity Coefficient of Water in Aqueous Solutions and Their Relationship with Solution Structure Parameters." Biosci.Biotech.Biochem.61. 466-469 (1997)

  • [Publications] A.Saito: "Dilectric Relaxation of Aqueous Solution with Low-molecular-weight Nonelectrolytes and Its Relationship with Solution Structure." Biosci.Biotech.Biochem.61. 1831-1835 (1997)

  • [Publications] L.Liu: "Progressive Freeze-concentration of Model Liquid Food" Food Sci.Technol.Intl.Tokyo. 3. 348-352 (1997)

  • [Publications] E.Ishikawa: "Water Permeability of Plasma Membranes of Cultured Rice,Grape,and CH27 Cells Measured Dielectrically." Biosci.Biotech.Biochem.61. 1826-1830 (1997)

  • [Publications] 佐野雄二: "積分型拡散方程式とその脱着(等温乾燥)過程における濃度依存拡散係数算出への応用" 化学工学論文集. 23(1). 37-46 (1997)

  • [Publications] S.Yamamoto: "Determining Concentration Dependent Diffusivity in Food Materials" Engineering & Food at ICEF7. Part I. A164-A167 (1997)

  • [Publications] R.Hayashi: "High Pressure Research in the Biosciences and Biotechnology (High Pressure Bioscience and Biotechnology in Japan)" Leuven University Press, 5 (1997)

  • [Publications] M.Domoulin: "High Pressure Research in the Biosciences and Biotechnology (Textural Properties of Pressure-induced Gels of Food Proteins Obtained under Different Temperatures)" Leuven University Press, 4 (1997)

  • [Publications] 橋詰千恵子: "高圧生物科学と高圧技術(低温域での加圧処理による酵母細胞の失活)" さんえい出版, 7 (1997)

  • [Publications] 加藤倫子: "高圧生物科学と高圧技術(高圧力下でのデオキシコール酸ナトリウムミセル形成)" さんえい出版, 5 (1997)

  • [Publications] M.Domoulin: "高圧生物科学と高圧技術(Textural Properties of Pressure-induced Gels of Food Proteins Obtained under Different Temperatures)" さんえい出版, 8 (1997)

  • [Publications] 島田圭子: "高圧生物科学と高圧技術(高圧下における高分子水溶液のゲル凝固温度およびゲル融解温度の測定)" さんえい出版, 7 (1997)

  • [Publications] 早川 潔: "高圧生物科学と高圧技術(密封容器を凍結温度にすることによる高圧発生とその食品保存への利用)" さんえい出版, 7 (1997)

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Published: 1999-03-15   Modified: 2016-04-21  

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