• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2009 Fiscal Year Annual Research Report

インディカ、ジャポニカ米を原料とした食品のテクスチャー(食感)と澱粉特性との関係

Research Project

Project/Area Number 08F08621
Research InstitutionNational Agricultural Research Organization

Principal Investigator

神山 かおる  National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所・食品機能研究領域, ユニット長

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SODHI Navdeep Singh  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品機能研究領域, 外国人特別研究員
Keywords食品 / 米 / 澱粉 / 農林水産物 / テクスチャー / アミロース / ゲル / レオロジー
Research Abstract

市販されている代表的なジャポニカ米とインディカ米を用いて、精米の浸水特性、炊飯特性や、飯のテクスチャー解析を行った。精米の浸水過程における水分量の経時変化を測定し、温度依存性を調べた。非線形回帰分析によるカーブフィッテイングを行うことにより、25℃から55℃での浸水過程は、ひとつのマスターカーブ上に乗ることを明らかにした。
日本で栽培された澱粉組成の異なる米品種、およびフィリピン国国際イネ研究所(IRRI)から日本にはないインディカ米系統を中心に9品種を入手した。これらの米試料の形態学的性質や精米特性を調べ、澱粉を抽出した。
比較的大量に入手できた日本産のアミロース量の異なる米(糯米から高アミロースの長粒米までを含む)8品種について、米粉を調製し、アミロース量、たんぱく質量、白度を測定した。また、ラピッドビスコアナライザーや示差走査熱量分析による糊化特性を調べた。またアルミニウムカップを入れた電気炊飯器により、10gの精米から一度に数種の炊飯米を調製し、それらのテクスチャー(食感)特性をテンシプレッサーを用いた一粒のテクスチャー測定と、食味計による味の分析、および試食しているヒトの咀嚼筋筋電位測定により解析した。ヒトの筋電位は、10人の健常成人で測定し、解析中である。
アミロース量の異なる2種のジャポニカ米、1種のインディカ米から調製した米澱粉ゲルのレオロジー特性から、応力緩和現象におけるアミロース量と澱粉組成の影響について解析を行い、論文発表を行った。

  • Research Products

    (5 results)

All 2010 2009

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Phenomenological viscoelasticity of some rice starch gels2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 24

      Pages: 512-517

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of acid-methanol treatment on the molecular structure and physicochemical properties of lentil(Lens culinaris Medik)starch2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Chang, Y.H., Kaur, N., Kohyama, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 23

      Pages: 2219-2225

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Effect of amylose content on phenomenological viscoelasticity of rice starch gels2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会(JSBBA)
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
  • [Presentation] Relaxation time spectrum from dynamic mechanical measurement : Anappraisal and application for rice starch gels' analysis2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Organizer
      The 38^<th> Annual Meeting of United States Japan Cooperative Program in Natural Resources(UJNR)-Food and Agriculture Panel
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2009-10-06
  • [Presentation] Effect of temperature on hydration kinetics of rice grains2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Kohyama, K.
    • Organizer
      第10回日本食品工学会(JSFE)
    • Place of Presentation
      石川県立大学
    • Year and Date
      2009-08-01

URL: 

Published: 2011-06-16   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi