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2011 Fiscal Year Annual Research Report

果実熟成制御機能をもつ新規な1-MCP徐放性包装紙の開発

Research Project

Project/Area Number 09F09113
Research InstitutionKagawa University

Principal Investigator

吉井 英文  香川大学, 農学部, 教授

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) NEOH T  香川大学, 農学部, 外国人特別研究員
Keywords1-MCP / エチレン / 包装紙 / エレクトロスピニング / シクロデキストリン / 徐放 / 湿度 / コラップス
Research Abstract

果実の成熟は,植物ホルモンの一つである植物成長調節剤エチレンに促進される.エチレンは,過熟後は老化を促進し果実の品質低下を招くことになる.エチレンの阻害効果をもつ1-メチルシクロプロペン(1-MCP)ガスは高いエチレン受容体結合阻害効果を持ち,果実の成熟遅延効果剤として注目されている.1-MCPは室温ガスとして存在し,低濃度で使用するためα-シクロデキストリン(CD)に包接させた粉末として利用されている.本研究では,1-MCP・・-CD包接複合体結晶粉末を包括したエレクトロスピニングファイバーを作製し,このファイバーからの1-MCP徐放速度に及ぼす環境湿度の影響について検討した.
1-MCP・α-CD包接複合体結晶粉末は,微細な針状結晶が得られた.結晶粉末からの見掛け徐放フラックスF[1/Ms]は,湿度が30-40%以上で徐放を開始し,ある湿度で最大値を示した後,急激に見掛け徐放フラックスが減少し,湿度80%付近で最低値の値となるコラップス現象が観察された.ファイバーからの湿度応答に対する1-MCP徐放挙動は湿度上昇に伴うフラックス増加を示すが,高湿度になると,CD結晶粉末由来のコラップス挙動を示した.このスピニングファイバーの1-MCP徐放結果からアレニウスの式を用いて,活性化エネルギーを算出し,1-MCP・α-CD包接複合体結晶包括ファイバーの特性解析を行った.エレクトロスピニングファイバーの1-MCP徐放挙動を,徐放フラックスを徐放活性化エネルギ項に湿度の影響を考慮した徐放速度式と湿度履歴を考慮した項を加えた推算式を考案し,スピングファイバーからの1-MCP徐放挙動の推算をすることが出来た.

  • Research Products

    (5 results)

All 2012 2011

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Heat stability of allyl isothiocyanate and phenyl isothiocyanate complexed with randomly methylated β-cyclodextrin2012

    • Author(s)
      Tze Loon Neoh, et, al
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 131 Pages: 1123-1131

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2011.09.077

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Electrispining of polystylene fibers functionalized with inclusion complex of 1-methylcyclopropene2011

    • Author(s)
      Neoh T.L., et al
    • Organizer
      第28回シクロデキストリンシンポジウム
    • Place of Presentation
      秋田
    • Year and Date
      2011-09-07
  • [Presentation] Statistical modeling of release behavior of 1-methylcyclo-propene from fibers functionalized with its inclusion complex in relation to temperature and humidity2011

    • Author(s)
      Menedendez P, et al
    • Organizer
      日本食品工学会第12回(2011年度)年次大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-08-05
  • [Presentation] Electrospining of polystylene fibers functionalized with inclusion complex of 1-methylcyclopropene and α-cyclodextrin2011

    • Author(s)
      Neoh T.L., et al
    • Organizer
      日本食品工学会第12回(2011年度)年次大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-08-05
  • [Presentation] Electrospinning of polystylene fibers functionalized with inclusion complex of 1-methylcyclopropene and α-cyclodextrin2011

    • Author(s)
      Neoh T.L., et al
    • Organizer
      Proceeding of the 11th International Congress on Engineering and Food (ICEF11). May 22-26. Athens, Greece
    • Place of Presentation
      アテネ、ギリシャ
    • Year and Date
      2011-05-22

URL: 

Published: 2013-06-26   Modified: 2013-07-01  

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