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2014 Fiscal Year Annual Research Report

食品ゲルにおける官能評価と網目の構造及び運動性との関係

Research Project

Project/Area Number 13F03385
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

松川 真吾  東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 准教授 (30293096)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) BRENNER Tom  東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2016-03-31
Keywords物質拡散 / 磁場勾配NMR / 拡散空間 / 官能評価 / 呈味成分放出 / 食品多糖ゲル
Outline of Annual Research Achievements

前年度の検討で得られた結果を基にプローブデンドリマーの拡散係数を拡散時間を幅広く変えて行う検討を行った。その結果、デンドリマーの緩和時間は数百ミリ秒程度であり、数秒までの拡散時間での測定が難しい事が分かった。そこでプローブ高分子としてポリエチレングリコールを用いて検討を行った。しかし、拡散時間を幅広く変えるとそれに伴い、NMR緩和(T1及びT2緩和)によるピーク信号の減衰が起こり、緩和時間の長い成分が相対的に強調される結果となって、拡散時間の変化を正しく反映しなかった。そこで、NMR緩和による減衰の影響が一定となるように拡散係数測定のパルスシーケンスを作成して、拡散時間を10ミリ秒から1000ミリ秒までの幅広い範囲で変えて測定を行った。
得られた結果からはプローブ高分子の拡散係数の拡散時間依存性は非常に小さなものであり、拡散空間の構造(フラクタル次元など)を検討するには至らなかった。
ゲル構造形成過程の計算機シミュレーションから得られた結果は降温速度などのゲル化条件と保存時間によって網目構造とその隙間の拡散空間に違いが見られた。また、水透過性の実験においても網目構造の違いが反映された。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

前年度には超高磁場勾配NMRプローブの海外修理のために約2か月の間、測定不能となるトラブルのため本研究課題の中心となっているプローブ高分子の拡散係数測定に大きな遅れが出たが、今年度はこの測定を中心に行った。特に、緩和の影響を一定に保ったまま拡散時間を10ミリ秒から1000ミリ秒までの幅広い範囲で変えて行うための拡散係数測定用のパルスシーケンスを作成し、当初、目的とした測定を行う事が出来た。また、プローブ高分子としてポリエチレングリコールを用いることにより、長い拡散時間での測定を行う事が出来た。

Strategy for Future Research Activity

平成26年度で検討に用いた分子量数百万のポリエチレングリコールよりも、さらにサイズが大きいプローブを用いて拡散挙動を測定することにより、拡散空間のゲル作成条件による違いを検出する。また、これらの拡散空間の違いと咀嚼時の水分放出との関連を検討する。そのために、数十ナノメートルの核にポリエチレングリコールがグラフトされたナノ粒子を用いて実験を行う。
さらに、拡散時間を数千ミリ秒まで長くするために、西シドニー大学のWill S. Price教授と共同でスピンエコー法をベースとしたパルス状磁場勾配測定を改良する。得られた成果は食品化学工学会の年次大会において発表する予定である。

  • Research Products

    (16 results)

All 2015 2014

All Journal Article (6 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 6 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (8 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Funorans from Gloiopeltis species. Part II. Rheology and thermal properties2015

    • Author(s)
      Rando Tuvikene, Marju Roba, Hugo Mandar, Daisuke Fujita, Kadri Saluri, Kalle Truus, Tom Brenner, Yuri Tashiro, Hiroo Ogawa, Shingo Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 43 Pages: 649-659

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2014.07.031

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] "Funorans from Gloiopeltis species. Part I. Extraction and structural2015

    • Author(s)
      Rando Tuvikene, Marju Robal, Daisuke Fujita, Kadri Saluri, Kalle Truus, Yuri Tashiro, Hiroo Ogawa, Shingo Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 43 Pages: 481-492

    • DOI

      10.1016/j.ffohyd.2014.07.010

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A note on empirical use of time-dependent2015

    • Author(s)
      T. Brenner & S. Matsukawa
    • Journal Title

      Composites Science and Technology

      Volume: 110 Pages: 205-209

    • DOI

      10.1016

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Rheology and structure of mixed kappa-carrageenan /iota-carrageenan gels2014

    • Author(s)
      T. Brenner, R. Tuvikene, A. Parker, S. Matsukawa, K. Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocollids

      Volume: 39 Pages: 272-279

    • DOI

      10.1016/j.ffohyd.2014.01.024

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Thermally induced gelation of mixed phosphatidylcholine aqueous solution containing wormlike micelle structure2014

    • Author(s)
      Natdanai Fafaungwithayakul, Utai Klinkesorn, Tom Brenner, Nutsuda Vichakacharu and Shingo Matsukawa
    • Journal Title

      Japan Journal of Food Engineering

      Volume: 15(4) Pages: 233-242

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Side-by-side aggregation number of network-forming gellan aggregates as inferred from gradient NMR measurements2014

    • Author(s)
      T. Brenner, M. Shimizu, P. Nantarajit ,S. Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 38 Pages: 138-146

    • DOI

      10.1016/j.ffohyd.2013.11.012

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Simulation of polymer aggregation in food gel2014

    • Author(s)
      R. Shimada , S. Matsukawa
    • Organizer
      The joint symposium of the 22nd polymer Networks Group Meeting and the 10th Gel Symposium (PN&G)
    • Place of Presentation
      Tokyo
    • Year and Date
      2014-11-10 – 2014-11-14
  • [Presentation] Thermally Induced Formation of Phosphatidylcholine Wormlike Micelle: Molecular Aspect by NMR2014

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa, Busakorn Mahisanunt, Natdanai Fafaungwithayakul1, Utai Klinkeso
    • Organizer
      日本食品工学会第15回年次大会
    • Place of Presentation
      つくば市
    • Year and Date
      2014-08-07 – 2014-08-07
  • [Presentation] Gelation and phase separation in mixture solutions of kappa and iota carrageenan2014

    • Author(s)
      S . Matsukawa
    • Organizer
      AMORPH 2014
    • Place of Presentation
      Cambridge、 UK
    • Year and Date
      2014-07-14 – 2014-07-16
  • [Presentation] Simulation of polymer aggregation2014

    • Author(s)
      R.Shimada and S. Matsukawa
    • Organizer
      12th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Taipei (Taiwan)
    • Year and Date
      2014-05-06 – 2014-05-09
  • [Presentation] Structural transition of micelles in mixture solutions of surfactants2014

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      12th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Taipei (Taiwan)
    • Year and Date
      2014-05-06 – 2014-05-09
  • [Presentation] Sol-gel processes of red algal galactans studied with the aid of cationic dyes2014

    • Author(s)
      R Tuvikene , M Robal , K Truus and S Matsukawa
    • Organizer
      12th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Taipei (Taiwan)
    • Year and Date
      2014-05-06 – 2014-05-09
  • [Presentation] Thermally induced formation of phosphatidylcholine wormlike micelle: NMR viewpoint and rheological properties2014

    • Author(s)
      Natdanai Fafaungwithayakul, Tom Brenner, and Shingo Matsukawa
    • Organizer
      12th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Taipei (Taiwan)
    • Year and Date
      2014-05-06 – 2014-05-09
  • [Presentation] Macromolecule diffusion in polysaccharide gels2014

    • Author(s)
      Tom Brenner and Shingo Matsukawa
    • Organizer
      12th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Taipei (Taiwan)
    • Year and Date
      2014-05-06 – 2014-05-09
  • [Book] Nano/Micro Biorheology2014

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa and Tom Brenner
    • Total Pages
      19
    • Publisher
      Springer
  • [Book] 食品ハイドロコロイドの開発と応用II,2014

    • Author(s)
      松川真吾
    • Total Pages
      13
    • Publisher
      シーエムシ―

URL: 

Published: 2016-06-01  

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