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2014 Fiscal Year Annual Research Report

リアルタイム多波長可視化法による食肉品質及び安全性の非破壊評価

Research Project

Project/Area Number 13F03395
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

牧野 義雄  東京大学, 農学生命科学研究科, 准教授 (70376565)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KAMRUZZAMAN Mohammed  東京大学, 農学生命科学研究科, 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2013-04-01 – 2015-03-31
Keywords分光分析 / 畜産食品 / 統計解析
Outline of Annual Research Achievements

近赤外分光分析は、当該光の高い透過性に着目し、対象物からの拡散反射光等から統計解析で情報を抽出することにより、内部品質を非破壊で予測する手法である。本研究では、食肉を試料として研究を行い、応用範囲の広い、可視近赤外分光分析による肉類品質の非破壊判定法について検討した。
2 cmの厚さの牛肉および豚肉をハイパースペクトルカメラで撮影した。光源は150 Wキセノンランプと150 Wタングステン-ハロゲンランプの混合光源、光センサーは12ビット(4096諧調)の精度で光の強弱を判定できるCCDカメラ、分光器は透過型回折格子、レンズは16 mmのものを使用した。全ての光学部品は光学ベンチにて固定した状態で試料をカメラ撮影するため、試料、光源、光センサーの幾何学的位置関係が常に不変である。これは、再現性の高い計測データを得るために有効であった。
400~1,000 nmの波長範囲の分光反射/吸収データを5 nmごとに取得し、Savitzky-Gorey法によって二次微分に変換した。当該処理により、ベースライン変動の影響が除去され、光吸収バンドが明確になった。
スペクトルデータ解析には統計解析ソフトウエア「The Unscramblae ver. 10.3(カモソフト㈱)」を用いた。部分最小二乗回帰分析により国際照明委員会CIELABのL*、a*、b*値をそれぞれ決定係数0.92、0.73、0.93、交叉検証最小二乗誤差0.93、0.51、0.97の精度で予測可能であった。また、牛肉への馬肉の混合割合(2~98%)の非破壊判定を試みた結果、決定係数0.98、交叉検証最小二乗誤差2.23%の精度で判定可能であった。本成果は、牛肉偽装問題の防止に貢献できると考えられる。

Research Progress Status

26年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

26年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (6 results)

All 2015 2014

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Assessment of visible near-infrared hyperspectral imaging as a tool for detection of horsemeat adulteration in minced beef2015

    • Author(s)
      Kamruzzaman M., Makino Y., Oshita S., Liu S.
    • Journal Title

      Food and Bioprocess Technology

      Volume: 8 Pages: 1054-1062

    • DOI

      10.1007/s11947-015-1470-7

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Non-invasive analytical technology for the detection of contamination, adulteration, and authenticity of meat, poultry, and fish: a review2015

    • Author(s)
      Kamruzzaman M., Makino Y., Oshita S.
    • Journal Title

      Analytica Chimica Acta

      Volume: 853 Pages: 19-29

    • DOI

      10.1016/j.aca.2014.08.043

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] Application of hyperspectral imaging - Detection and quantification of adulterants in minced beef -2014

    • Author(s)
      Kamruzzaman M., Makino Y., Oshita S.
    • Organizer
      The International Conference on Plant Factory 2014
    • Place of Presentation
      大阪府立大学、堺市
    • Year and Date
      2014-11-12
  • [Presentation] An appraisal of hyperspectral imaging for non-invasive authentication of geographical origin of beef and pork2014

    • Author(s)
      Kamruzzaman M., Makino Y., Oshita S.
    • Organizer
      International Conference of Agricultural Engineering AgEng2014
    • Place of Presentation
      スイス連邦工科大学チューリッヒ校、スイス
    • Year and Date
      2014-07-07
  • [Presentation] Application of VIS/SWNIR hyperspectral imaging for predicting some technological attributes of beef and pork2014

    • Author(s)
      Kamruzzaman M., Makino Y., Oshita S.
    • Organizer
      7th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agricultural and Biosystems Engineering
    • Place of Presentation
      宜蘭大学、台湾
    • Year and Date
      2014-05-21
  • [Presentation] Quality classification and moisture monitoring of beef using hyperspectral imaging2014

    • Author(s)
      Kammruzzaman M., Makino Y., Oshita S.
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学、沖縄県中頭郡西原町
    • Year and Date
      2014-05-18

URL: 

Published: 2016-06-01  

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