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2017 Fiscal Year Annual Research Report

Development and characterization of nanostructured powder of functional lipid using starch coating s and enzymatic treatment of protein emulsifier

Research Project

Project/Area Number 15K07455
Research InstitutionKagawa University

Principal Investigator

吉井 英文  香川大学, 農学部, 教授 (60174885)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 四日 洋和  京都学園大学, バイオ環境学部, 講師 (70707661)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Keywords噴霧乾燥 / フレーバー / 澱粉 / フレーバー徐放 / 水分吸着 / アブラミ式
Outline of Annual Research Achievements

噴霧乾燥による粉末香料の作製において,噴霧乾燥時のフレーバー残留率に加え,粉末からのフレーバー徐放特性が重要視されている. 噴霧乾燥粉末時に澱粉を被覆した澱粉被覆粉末を作製することにより, フレーバー徐放速度を制御を企図した研究が行われている。しかし、澱粉被覆が粉末のフレーバー徐放挙動に及ぼす影響に関しての研究は殆どないのが現状である. 本研究では, 一定温度直線的湿増加条件下(湿度ランプ法)のd-リモネンの徐放挙動に及ぼす澱粉被覆の影響を明らかにすることを目的として,4種類の賦形剤を用いてフレーバー噴霧乾燥粉末を作製し,粉末からのフレーバー徐放挙動について検討した.賦形剤としてショ糖,α-ラクトース,またはマルトデキストリン(DE=25,19)(賦形剤),乳化剤として乳蛋白質加水分解物(エマルアップ,森永乳業)を用い,アスコルビン酸ナトリウム(抗酸化剤)を含む水溶液とd-リモネン含有中鎖脂肪酸トリアシルグリセロール(アクター M-2,理研ビタミン)を乳化し, 噴霧乾燥機(L-8型,大川原化工機製)を用いて各種d-リモネン噴霧乾燥粉末を調製した.噴霧乾燥中,噴霧乾燥機の壁面から澱粉を吹き付け,澱粉被覆粉末を作製した.噴霧乾燥粉末に澱粉を被覆することにより, 粉末本体への水分吸着を遅らせることができたためか湿度応答によるd-リモネン徐放が遅くなった.また,徐放開始湿度と各賦形剤のガラス転移温度に相関が見られた.この結果より,噴霧乾燥粉末に澱粉被覆することにより粉末からのフレーバー徐放速度を制御できる可能性が示唆された.また、噴霧乾燥時の澱粉被覆は、ガラス転移温度の低い賦形剤の使用や表面油率の低減に有用であることが示された。

  • Research Products

    (16 results)

All 2018 2017

All Journal Article (7 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Peer Reviewed: 7 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results)

  • [Journal Article] Encapsulation of allyl sulfide with middle chain triglyceride oil and cyclodextrin by spray drying2017

    • Author(s)
      V. A. T. Nguyen, H. Yoshii
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 18 Pages: 35-42

    • DOI

      10.11301/jsfe.16480

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Microencapsulation of flavors by spray drying using Saccharomyces cerevisiae2017

    • Author(s)
      Sultana Afroza、Miyamoto Ayaka、Lan Hy Quynh、Tanaka Yusuke、Fushimi Yoshiya、Yoshii Hidefumi
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 199 Pages: 36~41

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2016.12.002

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Behavior of flavor release from emulsified d-limonene in spray-dried powders with various wall materials.2017

    • Author(s)
      S. Takashige, D.W. Hermawan, H. Shiga, S. Adachi, H. Yoshii
    • Journal Title

      食品工学会誌

      Volume: 18 Pages: 53-58

    • DOI

      10.11301/jsfe.16485

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Encapsulation of lemongrass oil with cyclodextrins by spray drying and its controlled release characteristics2017

    • Author(s)
      S. Phunpee, U. R. Ruktanonchai, H. Yoshii, S. Assabumrungrat, A. Soottitantawat
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 81 Pages: 718-723

    • DOI

      10.1080/09168451.2016.1277942

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of oil droplet size on the oxidative stability of spray-dried flaxseed oil powders2017

    • Author(s)
      A. Abd Ghani, S. Adachi, H. Shiga, T.L. Neoh, S. Adachi, H.Yoshii
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 81 Pages: 698-704

    • DOI

      10.1080/09168451.2017.1281721

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Surface oil measurement for spray-dried fish oil microcapsules using Nile red and confocal laser scanning microscopy2017

    • Author(s)
      A. Abd Ghani, R. Francoise, H. Shiga, T.L. Neoh, S. Adachi, H.Yoshii
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 23 Pages: 503-509

    • DOI

      10.3136/fstr.23.503

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effect of storage temperature and oil-droplet diameter on squalene-oil stability in spray-dried powder2017

    • Author(s)
      A. Abd Ghani, H. Shiga, S. Adachi, H.Yoshii
    • Journal Title

      Journal of Chemical Engineering Japan

      Volume: 50 Pages: 799-806

    • DOI

      10.1252/jcej.17we048

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 恒温定速湿度条件下による澱粉被覆フレーバー粉末からのフレーバーの徐放挙動2018

    • Author(s)
      高重至成、四日洋和、安達修二、吉井 英文
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
  • [Presentation] Effect of starch coating of d-limonene release rate from emulsified d-limonene encapsulated powder by spray drying2017

    • Author(s)
      Takashige, S., Hermawan, D.A., Shiga, H., Adachi, S. Yoshii, H
    • Organizer
      6th European drying conference
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of relative humidity and initial moisture content on allyl sulfide release from cyclodextrin2017

    • Author(s)
      Nguyen, T.V.A., Yoshii, H
    • Organizer
      日本食品工学会第18回(2017年度)
  • [Presentation] Release properties of d-limonene and ethyl hexanoate encapsulated in Saccharomyces cerevisiae at dry and humid condition2017

    • Author(s)
      Sultana, A., Miyamoto, A., Tanaka, Y., Fushimi, Y., Yoshii, H
    • Organizer
      日本食品工学会第18回(2017年度)
  • [Presentation] Stability of allyl sufide in CD inckusion complexes2017

    • Author(s)
      Nguyen, T.V.A., Yoshii, H
    • Organizer
      第34回シクロデキストリンシンポジウム
  • [Presentation] Correlation of flavor release from Saccharomyces cerevisiae by Gaussian distribution of activation energy of first-order release rate constant2017

    • Author(s)
      Sultana, A.., Tanaka, Y., Fushimi, Y., Yoshii, H
    • Organizer
      The 9th Asia-Pacific Drying Conference
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Physicochemical characterization of spray-dried powder of emulsified perm oil containing allyl sulfide with different melting temperatures2017

    • Author(s)
      Theinhiran, T., , Nguyen, T.V.A., Yoshii, H
    • Organizer
      The 9th Asia-Pacific Drying Conference
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Release of allyl sulfide in spray-dried powders in cyclodextrin in different storage conditions2017

    • Author(s)
      Nguyen, T.V.A., Yoshii, H
    • Organizer
      The 9th Asia-Pacific Drying Conference
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] se from emulsified flavor powders and yeast cells using aroma sensor2017

    • Author(s)
      A.Sultana, J.L. Zhu, H. Yoshii
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会

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Published: 2018-12-17  

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