2016 Fiscal Year Annual Research Report
Investing the Mechanism of Salty Taste Reception and Response
Project/Area Number |
15K12334
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
阿部 啓子 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授 (10151094)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2017-03-31
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Keywords | 塩味受容機構 / 味細胞 / イオンチャネル / 電気生理 / ゲノム編集 / 食と栄養 |
Outline of Annual Research Achievements |
食塩は食品の調味にかけがえのない重要因子の1つである。甘・酸・苦・旨味と相乗効果・相殺効果を示す。たとえば、甘・旨味の増強効果や酸味による塩味減縮が知られている。食品の嗜好性を高める上で、塩味を制御することは必要不可欠である一方、過剰摂取は高血圧、腎臓病などの生活習慣病の発症を招く。 本研究では、塩味増強化合物の開発を目指し、塩の受容機構に関わる分子の探索を実施した。味蕾には甘・酸・塩・苦・旨味を受容する味細胞は別々に存在する。甘・旨・苦味受容味細胞が消失し、その分酸味受容細胞が3倍に増加したSkn-1a KO (S-KO)マウスを作出した。このマウスを用いてRNA-seq 解析を行い、Type I 細胞特異的に発現するイオンチャネル候補遺伝子(数十個)を見い出した。 本研究ではこれらの遺伝子の中でS-KOマウスと味蕾の組織染色(in situ ハイブリダイゼーション)から、Type I 細胞に高発現するイオンチャネル(X-チャネル)を特定した。X-チャネルはマウスのみならずヒトにも存在した。また、X-チャネルホモログがナトリウムチャネルである可能性が示唆された。そこで、生理機能を解析するためHEK293T細胞にX-チャネル遺伝子を導入し、電気生理実験を行った。その結果、ナトリウムイオンには応答しなかったことから、他のイオンの流入に関与する可能性を解析している。また、X-チャネルの表現系解析のため、KOマウスの作成に着手した。CISPER/Cas9とTALEN法を用いて標的配列の決定などをデザインし作出中である。
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Research Products
(29 results)
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[Journal Article] Catecholamines facilitate fuel expenditure and protect against obesity via a novel network of the gut-brain axis in transcription factor Skn-1-deficient mice.2016
Author(s)
Ushiama, S., Ishimaru, Y., Narukawa, M., Yoshioka, M., Kozuka, C., Watanabe, N., Tsunoda, M., Osakabe, N., Asakura, T., Masuzaki, H., and Abe, K.
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Journal Title
EBioMedicine
Volume: 8
Pages: 60-71
DOI
Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
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[Journal Article] Quantitative deviating effects of maple syrup extract supplementation on the hepatic gene expression of mice fed a high-fat diet.2016
Author(s)
Kamei, A., Watanabe, Y., Shinozaki, F., Yasuoka, A., Shimada, K., Kondo, K., Ishijima, T., Toyoda, T., Arai, S., Kondo, T., and Abe, K.
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Journal Title
Mol. Nutr. Food Res.
Volume: 61
Pages: 1-15
DOI
Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
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[Journal Article] A high phosphorus diet affects lipid metabolism in rat liver: a DNA microarray analysis.2016
Author(s)
Chun, S., Bamba, T., Suyama, T., Ishijima, T., Fukusaki, E., Abe, K., and Nakai, Y.
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Journal Title
PLoS ONE
Volume: 11
Pages: e0155386
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Diversity in cell motility reveals the dynamic nature of the formation of zebrafish taste sensory organs.2016
Author(s)
Soulika, M., Kaushik, A-L., Mathieu, B., Lourenco, R., Komisarczuk, A.Z., Romano, S.A., Jouary, A., Lardennois, A., Tissot, N., Okada, S., Abe, K., Becker, T.S., and Kapsimali, M.
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Journal Title
Development
Volume: 143
Pages: 2012-2024
DOI
Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
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[Journal Article] Effect of proteolytic modification on texture and mastication of heat-treated egg white gels.2016
Author(s)
Funaki, J., Minami, M., Abe, S., Ueda, R., Eto, W., Kugino, K., Kugino, M., Abe, K., Toko, K., and Asakura, T.
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Journal Title
J. Food Process. Preserv.
Volume: 41
Pages: e12857
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Expression of serotonin receptor genes in cranial ganglia.2016
Author(s)
Maeda, N., Ohmoto, M., Yamamoto, K., Kurokawa, A., Narukawa, M., Ishimaru, Y., Misaka, T., Matsumoto, I., And Abe, K.
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Journal Title
Neuroscience Lett.
Volume: 617
Pages: 46-51
DOI
Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
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[Journal Article] Preparation of an Aroma Fraction from Dried Bonito by Steam Distillation and Its Effect on Modification of Salty and Umami Taste Qualities.2016
Author(s)
Ogasawara, Y., Mochimaru, S., Ueda, R., Ban, M., Kabuto, S., and Abe, K.
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Journal Title
J. Food Sci.
Volume: 81
Pages: C308-316
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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