2018 Fiscal Year Final Research Report
Mechanism of oxysterols regulating the fate of colorectal cancer cells
Project/Area Number |
15K16224
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Yasuda Women's University |
Principal Investigator |
Tanaka Arou 安田女子大学, 薬学部, 講師 (60509040)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | コレステロール / 25-ヒドロキシコレステロール / ポリアミン / 大腸がん / スフェロイド |
Outline of Final Research Achievements |
The oxysterol 25-hydroxycholesterol (25-HC) has diverse physiological activities, including the ability to inhibit anchorage-independent growth of colorectal cancer cells. We found that a polyamine synthesis inhibitor, DFMO, and the spermine synthesis inhibitor APCHA, prevented 25-HC-induced anoikis of colorectal cancer cells. Chemical or genetical いnhibition of maturation of SREBP2, a critical regulator of cholesterol synthesis, reversed the effects of APCHA. Furthermore, APCHA induced SREBP2 maturation and upregulated its transcriptional activity, indicating that altered polyamine metabolism can increase SREBP2 activity and block 25-HC-induced apoptosis in spheroids. These results suggest that crosstalk between polyamine metabolism and cholesterol synthetic pathways via SREBP2 governs the proliferation and malignant progression of colorectal cancer cells.
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Free Research Field |
脂質代謝
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
大腸がんは、食生活によって発症に大きく差のであるタイプのがんである。研究対象とした25-HCは、食品中にも糞便中にもふくまれるありふれたコレステロールの代謝産物であるが、抗大腸がん活性を実験室内で示す。今回、25-HCと同様に食品中におおく含まれるポリアミンについて、大腸がん細胞内での代謝が変動することで、25-HCの抗大腸がん活性を損なうことが判明した。コレステロール代謝とポリアミン代謝が、大腸がん細胞の中で深く関与していることが示されたのは、これが世界で初めての成果である。この成果は、大腸がんがなぜ食生活によって発症率が変化するのかを説明するてがかりになるかもしれない。
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