• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2017 Fiscal Year Annual Research Report

A study of metabolic dynamics of purine derived from daily diet for prevention of hyperuricemia

Research Project

Project/Area Number 15K16238
Research InstitutionTeikyo University

Principal Investigator

福内 友子  帝京大学, 薬学部, 助教 (10389116)

Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Keywords尿酸値 / プリン体 / 旨み / HPLC / 一斉分析
Outline of Annual Research Achievements

食品中のプリン体は、総プリン体量(尿酸換算値)として評価されることが多いが、プリン体の存在様式は核酸、ヌクレオチド、ヌクレオシド、プリン塩基と様々であり、腸管吸収および尿酸への代謝過程、さらにエネルギーとしての再利用効率が一様ではないことも考慮すべきである。本年度は、食品を分子種(核酸、ヌクレオチド、ヌクレオシド、塩基)別にプロファイリングする研究を進めると共に、プリン体の中でも旨み成分として知られているイノシン酸(IMP)やグアニル酸(GMP)を含む食品負荷による、尿酸値への影響を明らかにすることを目的とした。また、食品は生で食べるものを除き、多くの場合何らかの熱処理により調理されて食されていることから、これら食品に含まれるプリン体、の分解について、加熱方法(湯煎およびレンジ)、加熱温度および加熱時間の違いに着目しプリン体含量の変化についても解析した。その結果、旨み成分であるモノヌクレオチドは比較的熱に安定であること、食品により同じ加熱方法でも溶出量や分解率に違いがあることが明らかになった。消化管における吸収様式の評価には、透過性膜状に単層培養し腸管上皮様に分化させたヒト結腸癌由来細胞Caco-2を用い、経時的に透過液を回収した。プリン代謝動態の評価には、Caco-2細胞および肝がん由来細胞HepG2細胞を用い、22種類のプリン体について一斉モニタリングした。特定の食品添加の場合のみ、細胞内で負荷された成分だけでなく、代謝物であるキサンチンや尿酸値の上昇が認められた。標品単独や他の食品添加と異なり、含まれる食品成分の影響を受けて、尿酸値増加につながるプリン代謝動態下流の代謝が亢進したことが考えられた。測定した食品中プリン体量は、一般家庭においても利用できるようなプリン体量計算アプリケーションとして、すでにホームページで公開しており、随時更新した。

  • Research Products

    (13 results)

All 2018 2017 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results) Remarks (1 results) Funded Workshop (1 results)

  • [Journal Article] Simultaneous quantification by HPLC of purines in umami soup stock and evaluation of their effects on extracellular and intracellular purine metabolism.2018

    • Author(s)
      Fukuuchi T, Iyama N, Yamaoka N, Kaneko K.
    • Journal Title

      Nucleosides Nucleotides Nucleic Acids

      Volume: Apr 13 Pages: 1-7

    • DOI

      10.1080/15257770.2018.1453074

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The observed variation in the purine composition of food after soaking in sake lees.2018

    • Author(s)
      Takayanagi F, Fukuuchi T, Yamaoka N, Kaneko K.
    • Journal Title

      Nucleosides Nucleotides Nucleic Acids

      Volume: May 11 Pages: 1-5

    • DOI

      10.1080/15257770.2018.1453074

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 熱処理による食品中のプリン体含量の変動2018

    • Author(s)
      岩崎 円香、福内 友子、山岡 法子、安田 誠、馬渡 健一、中込 和哉、金子希代子
    • Organizer
      第51回日本痛風・核酸代謝学会総会
  • [Presentation] 糠漬け、塩糀漬け発酵によるプリン体の変化2018

    • Author(s)
      高柳ふくえ、野中 陽平、福内 友子、山岡 法子、安田 誠、馬渡 健一、中込 和哉、金子希代子
    • Organizer
      第51回日本痛風・核酸代謝学会総会
  • [Presentation] 洋菓子及びその材料に含まれるプリン体量について2018

    • Author(s)
      渡辺 理土, 高田 彩, 内藤 彰菜, 山岡 法子, 福内友子, 中込 和哉, 馬渡 健一, 安田 誠, 金子 希代子
    • Organizer
      日本薬学会第138年会
  • [Presentation] パプリカなどの緑黄色野菜に含まれるプリン体の測定2018

    • Author(s)
      高田 彩, 内藤 彰菜, 渡辺 理土, 山岡 法子, 福内友子, 中込 和哉, 馬渡 健一, 安田 誠, 金子 希代子
    • Organizer
      日本薬学会第138年会
  • [Presentation] 健康食品中のプリン体量の測定2018

    • Author(s)
      内藤 彰菜, 高田 彩, 渡辺 理土, 山岡 法子, 福内友子, 中込 和哉, 馬渡 健一, 安田 誠, 金子 希代子
    • Organizer
      日本薬学会第138年会
  • [Presentation] めかじき、米糠および糠漬け中のプリン体測定2018

    • Author(s)
      高柳 ふくえ,福内 友子, 山岡 法子, 安田 誠, 馬渡 健一, 中込 和哉, 金子 希代子
    • Organizer
      日本薬学会第138年会
  • [Presentation] 旨味スープのプリン体測定と培養細胞を用いたプリン代謝に関する検討2017

    • Author(s)
      伊山望、岩崎円香、福内友子、山岡法子、安田誠、馬渡健一、中込和哉、金子希代子
    • Organizer
      第61回日本薬学会関東支部大会
  • [Presentation] MEASUREMENT OF PURINE CONTENT IN UMAMI SOUP AND EVALUATION OF ITS EFFECTS ON EXTRA- AND INTRACELLULAR PURINE METABOLISM USING HPLC SIMULTANEOUS DETERMINATION2017

    • Author(s)
      T. Fukuuchi, N. Iyama, N. Yamaoka, K. Kaneko
    • Organizer
      The 17th Symposium on Purine and Pyrimidine Metabolism in Man PP17
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] CHANGE IN THE PURINE COMPOSITION OF FOOD BY SOAKING IN SAKE LEES2017

    • Author(s)
      F.Takayanagi, T. Fukuuchi, N. Yamaoka, K. Kaneko
    • Organizer
      The 17th Symposium on Purine and Pyrimidine Metabolism in Man PP17
    • Int'l Joint Research
  • [Remarks] 帝京大学薬学部 臨床分析学研究室

    • URL

      http://teikyo.purine-lab.com/

  • [Funded Workshop] The 17th Symposium on Purine and Pyrimidine Metabolism in Man PP172017

URL: 

Published: 2018-12-17  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi