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2020 Fiscal Year Final Research Report

Integrated research on food chemistry, clinical medicine, and breeding for allergen-free and allergen reduced buckwheat

Research Project

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Project/Area Number 16H02530
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Science in genetics and breeding
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

Ohsawa Ryo  筑波大学, 生命環境系, 教授 (80211788)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 佐藤 里絵  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (10399371)
原 尚資  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター, 研究員 (20721426)
近藤 康人  藤田医科大学, 医学部, 教授 (30301641)
手島 玲子  岡山理科大学, 獣医学部, 教授 (50132882)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Keywordsソバ / アレルゲン / 自殖化 / QTL
Outline of Final Research Achievements

The aim of this study is to reduce or eliminate allergenic proteins in buckwheat seeds, especially the Fag e 2 protein that causes anaphylactic shock.
As a result, we found diverse mutations within the Fag e 2 gene region in buckwheat genetic resources. It became clearly that the reactivity to anti-Fag e 2 antibody was different among self-lines which were bred ourselves and that the reactivity variation was also hereditary. We generated segregating populations for genetic analysis of anti-Fag e 2 antibody reactivity using strong and weak reactivity individuals among self-lines, and confirmed the genetic segregation of a monomial distribution. This suggests that the abundance of allergenic proteins is regulated by QTL genes.

Free Research Field

植物育種学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の学術的意義は、他殖性作物のソバにおいて、自家和合性系統群の作製に成功したことである。他殖性ソバ集団内の多様な変異を顕在化させ、選抜・固定し、ゲノムレベルでのプロファイリングおよびアレルゲン性評価を実施できたためアレルゲン低減化品種育成を可能にした。また、アレルゲン反応性の強弱は単一の遺伝子効果ではなく、量的な形質として把握するべきであることを明らかにしたのは本研究が世界でも初めてである。
本研究によってノンアレルゲンソバ品種の育成が可能となり、国内外需要が上昇し、6次産業化が生じること、消費者が安心して食せるようになること、並びに混入・誤食被害が緩和されることが期待される。

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Published: 2022-01-27   Modified: 2023-01-30  

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