• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2018 Fiscal Year Annual Research Report

Study on service system design and operation method based on future forecast information

Research Project

Project/Area Number 16H02909
Research InstitutionKindai University

Principal Investigator

谷崎 隆士  近畿大学, 工学部, 教授 (90549560)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 竹中 毅  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 研究グループ長 (70396802)
藤井 信忠  神戸大学, システム情報学研究科, 准教授 (80332758)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywords未来予測 / 需要予測 / レイアウト計画 / 機械学習 / 統計的手法 / マルチエージェントシミュレーション / 最適化
Outline of Annual Research Achievements

(1)未来予測 … 未来予測を実現するために収集した店舗別の需要決定要因に係るデータを用いて,機械学習(ランダムフォレスト回帰)をベースとした店舗別の来客数予測,顧客発注予測,料理材料発注アルゴリズムの開発と検証を実施した.来客数予測はおおむね良好であるが,顧客発注予測については、予測率が低い店舗があった.料理材料発注は,翌日注文分の材料数量発注の観点からの評価では,現状の発注方式より効果があった.
(2)空間的レイアウト設計 … 外食産業の厨房を対象にシフトスケジューリング,設備レイアウト計画手法を提案し,有効性を検証してきている.まず,昨年度までの知見を活かし,運用段階を考慮することで需要変動に頑健な人員シフト計画手法を提案し,計算機実験によりその有効性を確認した.また,提案手法の水平展開として,異業種であるコールセンタのレイアウト計画にシミュレーションと最適化を組み合わせた手法を適用し,需要変動に頑健なレイアウト計画手法の有効性を計算機実験により確認した.
(3)時間的アウト設計 … 顧客,サービス提供者(料理人およびホールスタッフ)を個別のエージェントとし,各エージェントがお互いに影響しながら価値共創を行うマルチエージェントモデルを開発した.実データを用いて計算機実験を行い,来客数を予測し事前に料理を調理することが料理待ち時間の削減に効果があることを確認した.
ICServ2018(国際会議)で特別セッションを行い,本研究内容に関する情報発信を行うと共に,本研究に関する情報収集を行った.

Research Progress Status

平成30年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

平成30年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (17 results)

All 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 3 results) Presentation (13 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 2 results)

  • [Journal Article] Demand forecasting in restaurants using machine learning and statistical analysis2019

    • Author(s)
      Takashi Tanizaki, Tomohiro Hoshino, Takeshi Shimmura, Takeshi Takenaka
    • Journal Title

      Procedia CIRP

      Volume: 79 Pages: 679, 683

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Introducing Batch Production and Training Game for Enhancing Both Quality of Dish and Labor Productivity at Japanese Cuisine Restaurant2019

    • Author(s)
      Takeshi Shimmura, Tomomi Nonaka, Takeshi Yamamoto, Kenji Arai
    • Journal Title

      Procedia CIRP

      Volume: 79 Pages: 690, 694

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Multi-Agent Simulation Based Analysis for Restaurant Service2019

    • Author(s)
      Antonio Oliveira Nzinga Rene, Takashi Tanizaki, Takeshi Shimmura, Nobutada Fujii, Takeshi Takenaka
    • Journal Title

      Procedia CIRP

      Volume: 79 Pages: 673, 678

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 従業員とロボットの混在職場における要員配置計画問題のモデル化と顧客満足,従業員満足,経営者満足の関係についての考察2019

    • Author(s)
      谷崎 隆士,新村 猛
    • Journal Title

      日本経営システム学会誌

      Volume: 35 Pages: 197, 204

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ランダムフォレストを用いた飲食店の来店客数予測2019

    • Author(s)
      井上 晴樹,谷崎 隆士
    • Organizer
      日本経営工学会第45回学生論文発表大会(広島会場)
  • [Presentation] 飲食店における機械学習を用いた注文量及び発注量予測2019

    • Author(s)
      河上 竜之奨,谷崎 隆士
    • Organizer
      日本経営工学会第45回学生論文発表大会(広島会場)
  • [Presentation] 従業員間の相互作用を考慮した人員レイアウト計画手法2019

    • Author(s)
      藤井信忠,國領大介,貝原俊也,松元 善紀,野中 朋美,新村 猛
    • Organizer
      日本経営工学会2019年春季大会予稿集
  • [Presentation] 労働集約型サービス現場改善を支援する行動計測・分析技術2018

    • Author(s)
      大隈隆史,新村猛
    • Organizer
      電子情報通信学会パターン認識・メディア理解研究会
  • [Presentation] Service Engineering for productivity improvement and design of sustainable service systems2018

    • Author(s)
      Tekeshi Takenaka
    • Organizer
      Japan Study Mission for Hoteliers
    • Invited
  • [Presentation] 機械学習を用いた飲食店運営の効率化へのアプローチ2018

    • Author(s)
      星野 智洋,谷崎 隆士,新村 猛,竹中 毅
    • Organizer
      2018年度人工知能学会全国大会(第32回)
  • [Presentation] シミュレータを用いた日本料理レストランの労働生産性改善2018

    • Author(s)
      新村猛,藤井信忠,野中朋美
    • Organizer
      2018年度人工知能学会全国大会(第32回)
  • [Presentation] Service Engineering: Re-design of Services based on big data2018

    • Author(s)
      Tekeshi Takenaka
    • Organizer
      FOOD SERVICES TRANSFORMATION CONFERENCE 2018
    • Invited
  • [Presentation] 機械学習を用いた飲食店運営の高度化への取組み2018

    • Author(s)
      星野 智洋,谷崎 隆士
    • Organizer
      日本オペレーションズ・リサーチ学会 中国・四国地区 SSOR
  • [Presentation] サービス産業における需要変動を考慮した人員シフト計画手法2018

    • Author(s)
      松元善紀,藤井信忠,貝原俊也,國領大介,新村猛
    • Organizer
      計測自動制御学会システム・情報部門学術講演会2018
  • [Presentation] Restaurant Store Management with Internal Data and External Data Existing Ubiquitous2018

    • Author(s)
      Takashi Tanizaki,Tomohiro Hoshino,Takeshi shimmura,Takeshi Takenaka
    • Organizer
      Joint International Conference of Service Science and Innovation and Serviceology
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Introducing Batch Production to Enhance Production Efficacy and Dish Quality at A Multiproduct Japanese Cuisine Restaurant2018

    • Author(s)
      Takeshi Shimmura, Tomomi Nonaka, Takeshi Yamamoto
    • Organizer
      Joint International Conference of Service Science and Innovation and Serviceology
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] A Study on Support Method of Consulting Service Using Customer Information -Applicaton to Real Scale Problem-2018

    • Author(s)
      Ruriko Watanabe, Nobutada Fujii, Daisuke Kokuryo, Toshiya Kaihara, Yoichi Abe, Ryoko Santo
    • Organizer
      Joint International Conference of Service Science and Innovation and Serviceology
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2019-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi