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2019 Fiscal Year Final Research Report

Comprehensive analysis for responsible genes associated with fatty acid composition in cattle

Research Project

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Project/Area Number 16H05015
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Animal production science
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

Mannen Hideyuki  神戸大学, 農学研究科, 教授 (20263395)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小林 栄治  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 畜産研究部門, ユニット長 (00186727)
本多 健  神戸大学, 農学研究科, 助教 (10432551)
笹崎 晋史  神戸大学, 農学研究科, 准教授 (50457115)
大山 憲二  神戸大学, 農学研究科, 教授 (70322203)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Keywordsウシ / 黒毛和種 / 脂肪酸組成 / 責任遺伝子 / 全ゲノムリシーケンス / 関連解析
Outline of Final Research Achievements

In this study, we aimed to identify the responsible gene associated with fatty acid composition in Japanese Black cattle. We performed genome wide association analysis for Hyogo Japanese Black cattle, and then identified candidate chromosomal regions in BTA9 and 14. Whole genome resequencing and gene functional analysis detected 3 candidate genes associated with fatty acid composition, CYB5R4, MED23 and VNN1. By population association study, CYB5R4 c.*349G>T revealed highest significant value. Therefore, CYB5R4 c.*349G>T is most candidate variant as responsible for fatty acid composition in Hyogo Japanese Black cattle population.

Free Research Field

動物遺伝育種学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

牛肉の脂肪酸組成は消費者の健康や高品質化を考えた場合重要な形質である。本研究課題では、ゲノムワイド関連解析、全ゲノムリシーケンス解析、Pathway解析など、ゲノミクスの先端技術を適用することにより、新規の責任遺伝子候補を明らかにすることができた(CYB5R4 c.*349G>T)。この遺伝子多型をDNAマーカーとして利用することにより、脂肪酸組成のコントロールが可能となり、より美味しく・健康的な牛肉生産に貢献することができる。

URL: 

Published: 2021-02-19  

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